Грешките са неизбежни, уроците от тях - задължителни

Грешките са неизбежни, уроците от тях - задължителни

Грешките са неизбежни, уроците от тях - задължителни

На всички се случва да направят някаква грешка в своята работа. Всъщност, това е просто неизбежно. Рано или късно ще ви се случи да сгрешите. Независимо дали става въпрос за изпращане на имейл до погрешен получател или за някакъв гаф по време на бизнес среща, ще има моменти, в които ще се случва да грешите.

Това са няколко неща, които трябва да направите, ако искате да сте сигурни, че все още имате работа, или най-малкото, че сте успели да запазите поне част от своето достойнство, след като сте допуснали някаква глупава грешка на работното място.

1. Припомнете си, че не сте единствените, които правят грешки

Вие не сте единственият човек в офиса, който някога е допускал грешка, така че няма никаква причина да мислите, че вашият гаф е нещо ново или необичайно в компанията. Никой не е безгрешен - нито вие, нито вашите колеги ще се справяте напълно успешно с 100% от възложените ви задачи. Това просто е невъзможно.

 2. Запазете спокойствие

Проучване на Accountemps за работната атмосфера в САЩ разкрива, че  52% от работниците са си изпускали нервите на работното място поне веднъж в своята кариера. Освен това, 45% от анкетираните са признали, че са плакали на работното място. Емоционалните изблици в офиса не са рядкост, но ключът за вашият професионален успех преминава през свеждането им до минимум( ако е възможно до нула). Когато направите някаква грешка, поемете дълбока глътка въздух и пребройте до десет, преди да реагирате по какъвто и да е било начин и да кажете нещо, за което може по-късно да съжалявате. Запазете спокойствие и не превръщайте една грешка в поредица от такива. 3. Гледайте на нещата в перспектива

Стига да не сте мозъчен хирург или пилот на самолет, грешките на работното място рядко са въпрос на живот и смърт. В действителност, добрите лидери знаят, че те често са резултат от поемане на рискове и експериментирането в името на откриването на нови и по-добри начини за изпълняването на определена задача. Поемете отговорност за направената грешка и покажете готовност да направите нужното, за да я коригирате. В крайна сметка от всяка грешка могат да бъдат извлечени ценни уроци, както за самите вас, така и за компанията като цяло.

4. Коригирайте грешката си и се уверете, че няма да я повторите

След като се успокоите, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете каква е причината за вашата грешка и как може да тя да бъде коригирана или отстранена. Освен това, може да анализирате вашите действия, които са довели до грешка, и да разберете какво не трябва да правите в бъдеще, за да се уверите, че няма да я повторите. Може дори да споделите плана си с вашия шеф, като по този начин ще му покажете, че поемате пълна отговорност и че вече сте започнали работа по коригирането на грешката.

5. Намерете положителното в цялата ситуация

Грешките и провалите играят съществена роля в личното и професионалното ви развитие, защото те ви помагат да опознаете по-добре себе си и да разберете какви са вашите качества и недостатъци. В крайна сметка някои ваши грешки могат да бъдат от полза и за организацията като цяло. Големите идеи, независимо дали става въпрос за съзнателно планирани, или за такива, които са резултат на случайно стечение на обстоятелствата, спомагат за стимулирането на креативността и иновациите в компанията. Направената днес грешка утре може да бъде възможност за намирането на ново решение, което да бъде от полза за компанията в бъдеще.

Не забравяйте, че след всяко падение следва възход!

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ