Мързелът и продуктивността

Мързелът и продуктивността

Мързелът и продуктивността

Основателят на Microsoft Бил Гейтс предпочита да наема на работа мързеливи хора. „Винаги избирам мързелив служител за трудна задача, защото той ще намери лесен начин за  нейното изпълнение“, е казал мултимилиардерът.

Не мога да кажа, че не съм съгласен с него. Възлагането на трудна задача на служител, който може да я свърши лесно и бързо, често е по-добър подход от това да я дадете на най-амбициозния член на вашия екип. Това важи в особена сила за стартиращите компании, при които прекомерното внимание и стремеж към съвършенство могат да бъдат не по-малко фатални от некачествената работа, имайки предвид ограничените ресурси – време, енергия и средства, с които разполагат тези фирми. При тях по-бързите и евтини решения могат да бъдат най-ефективни. Намирането на пътя с най-малко пътя с най-слабо съпротивление и на бързи решения обаче не прави човек мързелив. То го прави ефективен и добър в разпределението на времето си.

Като цяло категоризирането на тези типове поведение под знаменателя „мързелив“ е неточно, неясно и само по себе си мързеливо. Ваш колега не е успял да представи доклад по даден проект в дадения му срок? Той е мързелив! Предпочитате да почивате, вместо да тренирате във фитнеса. Вие сте мързеливи!  Нещата не са толкова прости. Мързелът не е проблем, а симптом. Ние предпочитаме да не го виждаме като такъв, защото по-дълбоките причини за нашите колебания и отказ от предприемане на действие се коренят в неудобни истини. Именно те, а не мързелът, ни пречат.

Мързелът и продуктивността

Чувството на мързел много често е знак, че имаме нужда от почивка. Тук обаче е много важно да се подчертае, че почивката и мързела не са едно и също. Това е често срещано разбиране, което няма как да бъде по-далеч от истината. Причината двете неща да се бъркат, е че на пръв поглед изглеждат сходни. Релаксирането вместо вършенето на работа, даването на приоритет на личните задължения вместо на професионалните и по-късното ставане сутрин са все неща, които могат да бъдат определени като признаци на мързел. Разбирането, че това са неща, които правят мързеливите хора, се дължи на културата на работа, при която демонстрацията на заетост се цени повече от действителната истинската заетост и продуктивност.

По някога най-продуктивното нещо, което може да направи човек, е да легне на дивана и да отдели няколко минути за кратка дряма. Разходките сред природата могат да ви помогнат да изчистите съзнанието си и да бъдат катализатор на креативни идеи . Почивката е равноправен партньор на работата – едното не може без другото. Действията, които в очите на другите може да изглеждат като мързеливи, всъщност ви помагат да бъдат по-добри в това, което правите.

Какво друго може да ни каже чувството на мързел?

Добре сте отпочинали, не сте гладни или жадни и преливате от енергия. Въпреки това нямате мотивация и не ви се прави нищо. Това означава ли, че сте мързеливи? Отново, нещата не са толкова прости.

Липсата на мотивация е нещо, за което много от нас обвиняват себе си и разглеждат като личен недостатък. Вместо непрекъснато да се самокритикувате, какво ще кажете да подходим към този проблем с повече любопитство? Запитайте се защо избягвате определени задачи и не се задоволявайте с лесни и ограничени отговори. Може би нямате мотивация в работата, защото вече не научавате нищо ново от нея. Може би се страхувате от дискомфорта, който върви рака за ръка с постигането на напредък (например във фитнеса) или пък ви плаши самата идея за провал и това, че вашата страст няма да ви отведе доникъде.

Има много по-сложни проблеми от мързела, пред които е изправен всеки човек. За да ги разрешите трябва да подходите със съпричастност към самите себе си. За никой не е лесно да говори за своите страхове и за загубата на смисъл в това, което върши. Това е изцяло човешки проблем. Когато обаче гледате на него през призмата на любопитството, вместо тази на мързела, получавате доста по-добра представа за случващото се с вас.

За да адресирате този проблем трябва да анализирате информацията, която ви носи чувството на мързел. На първо място трябва да идентифицирайте какво спъва вашия напредък –перфекционизъм, липса на самочувствие или нещо друго. Големият риск при чувството на мързел е, че то може да доведе до стагнация. Трябва да вземете решения и предприемете действия, които адресират истинските причини да се чувствате така. Това ще ви направи не само по-продуктивни, но и по-щастливи. А както всички знаем, щастливите хора в работата са по-успешни.

Какво реално можем да направите?

Възползвайте се от принципа на напредъка - Той гласи, че „от всички неща, които могат да стимулират емоциите и мотивацията по време на един работен ден, най-важното е постигането на напредък по някаква значима задача“. Усещането за прогрес и радостта от малките победи могат да преборят вътрешния ви глас, който непрекъснато ви повтаря, че работата е твърде трудна и че проектът е твърде сложен за вас.

Отделете време за почивка – Проучванията показват, че една 30-минутна дрямка може да прекъсне цикъла на влошаваща се продуктивност през деня. 60-минутна почивка може да го обърне в другата посока и да ви зареди с енергия и мотивация. Ако изпитвате чувство на мързел, то това може да е сигнал, че имате нужда да спрете с работата и да си поемете глътка въздух.

Пренасочете вниманието си – Липсата на смисъл в работата е основният фактор, допринасят за намалената мотивация. Ако не искате, или не сте в състояние, да направите някаква голяма промяна в живота си, пренасочете вниманието си от крайния продукт на вашата работа върху начина, по който тя се отразява на хората. По този начин вашите задължения ще се превърнат от рутинни задачи, които трябва да изпълните, в действия, с които помагате на другите.

Намалете натоварването си – За някои мениджъри и основатели на компании идеята, че могат да вършат по-малко работа, звучи ужасяващо. Самият аз също попадах в тази група, докато не осъзнах, че работата, която отлагах, всъщност представлява задачи, които не трябва да върша аз. Първоначално имах чувството, че когато делегирам задачи на други всъщност демонстрирам мързел, но с времето осъзнах, че другите се справят по-добре с тях от мен и че това ми дава време да се занимавам с неща, които ме вдъхновяват и с които се справям наистина добре.

……….

Айтекин Танк, основател на JotForm за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ