Какво ли се крие зад тази мила усмивка?...

Какво ли се крие зад тази мила усмивка?...

Какво ли се крие зад тази мила усмивка?...

На почти всяко работно място има хора, с които трябва да внимавате. Винаги ще имате колеги, които не помагат на другите, освен ако това не им носи някакви облаги. За тях успеха на компанията и хората около тях нямат особено значение, стига самите те да са добре. Ще имате колеги, които се стараят да изглеждат постоянно заети и здраво работещи, като същевременно с това използват другите, за да им вършат работата вместо тях. И на последно място, но не и по арогантност, са онези колеги, които не спират да се хвалят с успехите си и дори си приписват чужди постижения, за които не са допринесли с почти нищо.

Хората, от които настина трябва да се пазите обаче са психопатите.

Макар че е писано много за психопатите и за разликата между тях и социопатите, най-лесният начин да ги разпознаете е по това, че те не изпитват никаква съпричастност към останалите. За тях целта винаги оправдава средствата. Те никога не се чувстват зле, независимо от това колко лошо са се държали с другите. Освен това психопатите са добри манипулатори, които имат способността да карат хората да изпълняват техните желания.

Казано най-просто, психопатията представлява поведенчески спектър, който кара хората да правят неща, които са добри за тях и лоши за всички останали. Ето няколко неща, които може да направите, ако си имате работа с психопат.

Не споделяйте лична информация 

Много психопати изглеждат като мили хора, когато се запознавате с тях за първи път. Те демонстрират внимание и интерес към вас, когато вие може да им предложите нещо, което те искат. Въпреки това, разговорите с тях може да ви карат да се чувствате неудобно, тъй като пълната им липса на съпричастност ги кара да се държат странно.

Важно е обаче да знаете, че споделянето на твърде много лична информация с психопата може да бъде опасно. Колкото повече знае за вас този човек, толкова по-голямо е манипулативното му влияние върху вашите действия. Той може да използва важни за вас каузи и цели, за да получи вашата помощ. Той дори може да заплаши, ако е научил някаква тайна за вас, която не искате другите да знаят. Ако имате чувството, че работите с психопат, най-добре е да не споделяте с него важна информация за вас.

Комуникирайте директно с вашите ръководители

Повечето хора на работното място търсят начини да се издигнат по корпоративната стълбица, но психопатите правят това без да се интересуват от това дали техният напредък ще бъде за сметка на другите. Това означава, че те нямат проблем с това да разпространяват клюки и да сплетничат зад гърба на колегите си, нито пък да си преписват заслуги за чужда работа.

За да се предпазите от тези атаки, трябва да изградите директни комуникационни канали с хората, от които зависи вашето бъдеще в компанията. Постарайте се да ги опознаете добре, а и те да опознаят вас, така че когато чуят нещо съмнително относно вашето поведение в работа да могат да преценят дали да повярват на чутото. Дръжте ръководителите си в течение с напредъка по задачите, над които работите и не забравяйте да споменавате хората, с които си сътрудничите, за да не може някой, който няма нищо общо с вашите постижения да си препише заслугите за тях.

Документирайте всичко

Психопатите не се страхуват да нарушават правилата, за да получат това, което искат. Те обаче много добре знаят, че нарушаването на правилата носи след себе си последствия. За това те често опитват да преписват грешките си на другите. Последното нещо, което искате, е да понесе отговорност за някаква грешка, която не е ваша.

Най-добрият начин да избегнете това е като поддържате детайлна документация за всичко което правите. От колко до колко сте работили? Къде сте били в сряда? Ако имате достъп до корпоративни средства например, трябва винаги да пазите всички касови бележки и други документи, за парите, които сте похарчили. Никак не е лесно да документирате всяко ваше действие, но ако подозирате, че имате колега, който се опитват да ви създаде проблеми, то нямате много други възможности да се предпазите.

Разберете кога битката не може да бъде спечелена и кога трябва да напуснете работа

Работата с психопат става значително по-сложна, когато този човек е ви е шеф. Когато вашият шеф постоянно ви манипулира и се възползва от вас по различни начини, това може да направи живота ви настина труден и нещастен.

Първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите комуникация с други висшестоящи мениджъри в компанията, с които да споделите вашите опасения и проблеми. Това обаче не е лесно постижимо, тъй като шефът психопат ще се постарае да ви изолира от хората на управленски позиции. Ако този план не успее, то тогава най-добрия ви ход е да започнете да търсите друга работа. Психопатът никога няма да защитава вашите интереси, така че няма шанс кариерата ви да потръгне нагоре, докато работите за такъв човек. Честно казано, колкото по-малко време прекарвате в компанията на подобни хора, толкова по-добре.

.........................

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ