Не струвам, не струваш, не струват... Е, не така!

Не струвам, не струваш, не струват... Е, не така!

Голяма част от нещата, които се случват на работното място могат да бъдат поставени в конкретни рамки. Не е лесно да прецените как да тълкувате всичко това, което се случват около вас, как да реагирате на последните събития в офиса и как да комуникирате с колегите си. Изборите, които правите във всеки един от тези случаи, оказват огромно влияние върху успеха ви в работата.

Затова е важно да осъзнавате че начина, по който гледате на себе си и на случващото се около вас, може да доведе до реализацията на вредни самоизпълняващи се пророчества.

Ето и четири неща, които казваме (или поне мислим) за себе си и за нашите колеги, които саботират нашия успех:

Не струваш!

Със сигурност в офиса ви има хора, с които не се разбирате. Когато го виждате да се приближава по коридора започват да ви побиват тръпки и съзнанието ви се изпълва с неприятни мисли. Всеки контакт с него е истинско предизвикателство. Това от своя страна създава два проблема. На първо място, вие най-вероятно тълкувате всяко нещо, което той прави, по възможно най-лошия начин. Второ, най-вероятно показвате очевидно пренебрежение и антипатия към този човек, което обикновено води до това, че той ви отвръща със същото.

За да разбиете този порочен цикъл омраза, опитайте да замените намусената физиономия и пренебрежителния тон с широка усмивка и няколко благи думи. Може да откриете, че през всичкото това време просто сте подценявали този човек и че всъщност си приличате повече, отколкото някога сте си представяли. Дори и да продължите да не харесвате този човек, така поне няма да създавате ненужно напрежение и да влизате в безсмислени конфликти, които не са от полза за никой.

Не струвам!

В повечето теории за човешката мотивация ще откриете идеята, че енергията и усилията, които влагаме в дадена задача, зависят в голяма степен от това дали вярваме, че можем да постигнем успех. Ако постоянно си повтаряте, че сте не компетентни и не ставате за нищо, то не след дълго напълно ще изгубите мотивацията си и ще гарантирате собствения си провал, което от своя страна ще ви послужи като доказателство, че не струвате. Именно това е самоизпълняващото се пророчество, за което говорим.

Освен това, ако се съмнявате в собствените си способности и познания, това ще се отрази и на начина, по който общувате с вашите колеги. Ще се страхувате да критикувате вашите колеги и да изразявате идеите си. Дори когато успеете да съберете малко смелост и да кажете това, което всъщност мислите, липсата ви на самочувствие ще накара другите веднага да отхвърлят вашата идея, независимо дали тя е добра или не. Малко неща са по-дразнещи от това по-късно някой друг да повтори вашата идея с по-уверен тон и да си препише заслугите за казаното от вас.

Спрете да мислите, че не струвате. Ако това беше така, то нямаше изобщо да получите работата, която имате в момента. Забравете за тези негативни мисли и позволете на вашите постижения да говорят сами за себе си.

Управлението не струва!

Едно от любимите занимания на служителите в свободното им време е оплакването от мениджърите в компанията. Множеството карикатурни представяния на „лошия шеф“ в медиите правят лесно приемането на идеята, че някои от хората, които са над вас в йерархията, са стигнали до този пост по някакво необяснимо стечение на обстоятелствата и че всъщност не знаят нищ. А освен това шегите на гърба на шефа са добър начин за заздравяване на отношенията ви с вашите колеги.

Когато обаче се озовете в ситуация, в която от вас се иска да направите нещо по един начин, а вие смятат, че то може да бъде изпълнено по-добре по друг, вие сте изправени пред три избора:

Ако наистина вярвате, че шефът ви е взел грешно решение, може да се изкушите да подкопаете неговия план като направите нещо различно от това, което е било поискано от вас. Това не е пътя, по който искате да поемете, повярвайте ми. Много вероятно е нещото, което ви е било заръчано да направите, да е част от по-голяма стратегия, и вашето неподчинение да доведе до негативни последици, които не сте предвидили.   

Вместо това, ако имате проблем с взетото от ваши шеф решение, то споделете с него вашите притеснения. Ако това не доведе до желаната от вас промяна и вие не искате да имате каквото и да е било участие в този катастрофален провал, то най-доброто нещо, което може да направите, е да напуснете работа.

Във всички други случаи трябва просто да приемете, че вашият шеф знае какво прави. След като сте споделили своите опасения и сте получили обяснение за взетото решения, дайте най-доброто от себе си, за да гарантирате успешното изпълнение на задачата. В крайна сметка може да откриете, че самите вие не сте били наясно със всички детайли и че това е било правилното решение.

Този проект не струва!

Има някои дни в работата, които човек просто няма търпение да свършат. Ако работите по нещо досадно и неприятно, което обаче трябва да бъде завършено в определен срок, но стиснете зъби, запретнете ръкави и изпълнете задачата. В никакъв случай не отлагайте! Колкото по-бързо се справите с този проект, толкова повече време ще имате за по-приятните аспекти от вашата работа.  

Ако обаче попадате в подобна ситуация почти всеки ден имате два избора: Първият е да потърсите някакви  изкупителни качества на проекта. Помага ли той на някой друг да направи нещо готино и полезно? Позволява ли ви да работите с хора, които харесва? Позволява ли на други талантливи служители да правят неща, които са от полза за компанията или обществото? Това са неща, които могат да ви накарат да приемете изпълнението на проекта присърце и да промените нагласата си. Ако този проект обаче няма никакви изкупителни качества, единственият избор, който остава пред вас, е да потърсите друга работа. Това може да звучи като крайно решение и доста драстична промяна, но удовлетворението на работното място е нещо, което си заслужава да преследвате

...............................

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ