Негативните мисли, от които трябва да се отървем

Негативните мисли, от които трябва да се отървем

Негативните мисли, от които трябва да се отървем

Случва ли ви се често да премисляте и анализирате нещата толкова задълбочено, че да губите ценно време, което може да бъде използвано по по-ефективен начин?

Добрата новина е, че не сте сами. Това е черта, споделяна от много хора, и по-специално, от много лидери. Лошата е, че трябва да спрете да го правите, защото излишните тревоги и безпокойство водят до по-ниска продуктивност и безброй пропуснати възможности.

Това са 7 изключително негативни мисли, които пречат на вашият успех.

1. Тревожите се дали хората ви харесват или не.

Предвид огромните различия и несъвместими разбирания във всяка група от хора, малко вероятно е да успеете да задоволите интересите и нуждите на всички. Някои хора ще ви харесват, а други не. Фокусирайте се върху това, което правите и качеството на вашата работа. Не си губете времето с това, което другите казват за вас. Останете верни на себе си, бъдете искрени и оставате вашите постижения да говорят вместо вас.

2. Чувствате се неадекватни и некомпетентни.

На всички ни се случва понякога да мислим, че не сме достатъчно добри или умни, за да се справим с дадена задача. Малко са хората, които се чувстват на 100% готови, когато пред тях се открие някаква възможност. Въпреки това, новите преживявания и възможности обикновено идват при нас, когато излезем от своята зона на комфорт (дори без да сме готови за това). Не позволявайте вашите страхове да ви спират от това, което искате да направите и това, което искате да бъдете.

3. Искате всичко да е перфектно

Сигурно сте го чували и преди, но постоянното търсене на съвършенство е загуба на време. Като човешки същества ние често преследваме различни „състояния на съвършенство“: перфектната работа, перфектния шеф, перфектната къща и тн. Истината е, че перфектното не съществува. Гледайте на живота като на приключение, в което нещата постоянно се променят. Ако се чувствате стресирани и напрегнати от факта, че събитията не следват вашия план на 100%, трябва да си припомните, че това понякога е за добро и да продължите напред.

4. Страхувате се от грешките и неуспехите

Нека започнем с това, че всеки прави грешки. Всички сме имали моменти, с които не се гордеем и провали, които искаме да забравим. Това се превръща в проблем, когато стресът става нещо нормално, когато започнете да чувствате, че няма връщане назад и че нещата не могат да бъдат поправени. Запомнете, че имате силата да промените бъдещето си и че посоката, която ще поемете, зависи само от вас. Не се проваляме когато падаме, а когато отказваме да се изправим.

5. Губите вашата увереност

Всеки човек от време навреме се чувства неуверен, някои просто успяват да го скрият по-добре от другите. Колкото по-притеснени сте, толкова по-голям става проблемът. Концентрирайте се върху уменията и способностите, които имате, а не върху тези, които ви липсват. Веднъж щом откриете правилната посока, трябва да запазите инерцията и да повярвате в себе си.

6. Страхувате се от конфликт

Споровете и несъгласието могат да бъдат източник на безпокойство. Научете се да приемате конструктивната критика и да пренебрегвате обидните и злонамерените нападки. Мненията на хората имат значение, но в крайна трябва да разчитате най-вече на себе си. Позволете на вашата интуиция да се задейства, когато имате най-голяма нужда от нея.

7. Срамувате се от предходни провали

Ако гледате на неуспехите като на нещо крайно негативно, което трябва да бъде избягвано на всяка цена, трудно ще може да постигнете нещо наистина велико, защото провалите са неразделна част от пътя към успеха. Колкото и пъти да се проваляте, не позволявайте това да се превърне в източник на срам. Всички идеи, които не проработват, са стъпала към идеята, която ще се превърне в истински успех. Провалът не е фатален и няма от какво да се срамуваме.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ