Оставете егото на прага

Оставете егото на прага

Оставете егото на прага

„Истинската воля е тихо смирение, устойчивост и гъвкавост. Другият вид воля е слабост, прикрита от избухливост и амбиция“, пише Райън Холидей, автор на книгата „Твоето его е врагът“.

До каква степен обаче можем да си позволим да оставим егото на прага на вратата в съвременния свят на социалните мрежи и личния брандинг? Когато се огледаме около себе си, всички ни подсказва, че големите печалби отиват при онези, които неуморно рекламират себе си при всяка възможност, която им се отваря. Лесно е да се помислите за „специален“, след като съберете 100 хил. последователи в Twitter или TikTok.

Помислете за това как дори краткия период на популярност на реалити звездите ги кара да загубят представа за реалността. Помислете колко лесно е човек да изгуби моралния си компас и мисията в своя живот, след като бъде замаян от повърхностните прояви на успеха, които заблуждават да вярва, че няма какво повече да научи.

Аз лично научих по трудния начин, че за да постигнеш истински успех трябва да преглътнеш гордостта си и да заглушиш егото. Защо? Ето няколко причини:

Никой не иска да работи с вас

През 2007 г. професорът по мениджмънт от Станфордския университет Робърт Сътън публикува на книгата „Правилото без задници“ (The No A—hole), вдъхновена от провокативно есе, което той пише за „Харвард Бизнес Ривю“ (HBR) близо три години по-рано. Той сумира правилото си с няколко думи: Животът е твърде кратък, за да го прекарвате в срещи със задници. Целият си живот изпитвам желанието да споделям мислите и познанията си с другите, но с времето осъзнах, че от време на време трябва да си държа устата затворена и да изслушам другите по-често, защото в противен случай никой няма да иска да слуша мен.

Пренебрегвате другите за своя сметка

Никога няма да разбера защо толкова много хора днес прибягват до „гоустнг“ – внезапно приключване на отношенията и пълно пренебрегване на ответната страна, нито пък защо постиженията и познанията на младите професионалисти се приемат по-трудно от широката общественост. От една страна, днес живее в един много малък свят благодарение на множеството начини, по които ни свързват модерните технологии. Днес опитите да изтриете миналото си на егоманиак имат сходни резултати с това да изтриете пост в twitter, които ви носи проблеми. Може да сте го премахнали от профила си, но той остава в интернета завинаги. Вземете предвид и факта, че малките прояви на доброта днес могат да се изплатят щедро в бъдеще. Днес може вие да сте изгряващата звезда в офиса, но никога не знаете кой може да се окаже на важна позиция, от която да ви помогне в бъдеще.

Егото застава на пътя на най-големите дарове на живота

Егото често се проявява под формата на гордост. Тук става въпрос за всички случаи, в които искате да признаете, че имате нужда от помощ. За случаите, когато отказвате да отдадете заслуженото на някой друг или пък да признаете, че не можете да се справите сам с дадена задача. Когато се затваряте в себе си и прикривате уязвимостта си, пропускате множество шансове за изграждане на страхотни отношения с други хора.

Ако можех да върна времето назад щях да опитам да науча тези уроци по по-лесен начин, вместо да страдам заради егото си, докато изкачвам кариерната стълбица. Съветът ми е да не давате на вашето его да ви спъва по пътя ви към успеха. Позволете си да изпитате истински моменти на радост и щастие, помагайки на хората около вас.

…………………….

Джейсън Салцман, съосновател и главен изпълнителен директор на relief, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ