Три въпроса преди най-тежкото решение

Три въпроса преди най-тежкото решение

Три въпроса преди най-тежкото решение

От всички важни решения, които ще ви се наложи да вземете във вашата кариера, може би най-тежкото е това да напуснете работа. Разбира се, в някои случаи признаците, че е дошъл момента да промените работното си място, са толкова ясни и очевидни, че няма причина да се колебаете и да претегляте позитивите и негативите, които вървят ръка за ръка с решението да напуснете.

Например, никога не си заслужава да си губите времето, работейки в компанията, която има токсична фирмена култура. Когато организацията или ролята, която изпълнявате в нея, са се изчерпали напълно откъм възможности за развитие и растеж, то значи е време да потърсите нещо ново и различно. И на последно място, но не и по значение – когато работата ви започва да се отразява по негативен начин на други аспекти от вашия живот, то най-малкото, което трябва да направите, е да започнете да обмисляте ново професионално начало.

В крайна сметка, решението за напускане на работа е строго индивидуално и факторите, които могат да наклонят везните в едната или другата посока зависят от конкретния човек и обстоятелствата в неговия живот. Ключът към намирането на правилното решение се крие в доброто себепознание и способността да бъдете честни със себе си.

Ако не искате по-късно да съжалявате, отговорете на тези три въпроса, преди да вземете това съдбоносно решение за вашата кариера:

Защо искам да напусна?

Фактът, че сте приели офертата за работа, която изпълнявате в момента, означава, че е имало някаква причина да направите този избор. Какви промени са настъпили от първия ви работен ден до днес? Какво ви кара да искате да напуснете?

Като цяло, ние сме склонни да се отказваме от нещо, когато то ни прави нещастни и ни кара да се чувстваме зле, но ако искате да се уверите, че напускането ще подобри вашата ситуация, трябва да задълбаете по-надълбоко, за да достигнете до конкретните причини, които ви карат да обмисляте подобно решение. Ако в основата на всичко е вашата гордост или накърненото ви его, то помислете добре, дали не действате прибързано. Ако обаче искате да напуснете, защото работата ви вече не отговаря на вашите цели, ценности, виждания и идеи, то тогава решението ви би било напълно основателно.

Направих ли всичко по силите си, за да си върна мотивацията и интереса към работата?

Понякога неудовлетвореността от работата се дължи на някаква голяма промяна в компанията или във вашия екип. Въпросът, на който трябва да си отговорите, е как сте подходили към тази промяна. Опитахте ли да я приемете и да се адаптирате към нея или имахте предварително изградено негативно мнение, което ви е накарало да не й дадете шанс? Понякога човек трябва да промяна подхода си към работата, за да постигне нещата, които иска. Разбира се, ако не можете да постигнете желаните резултати, колкото и усилия да полагате, то тогава промяната определено е достатъчно сериозна, че да оправдае напускането на работата.

Какво мога да спечеля от напускането?

Всяко решение идва със скрита цена. Понякога напускането на работата означава, че ще имате време и ресурси, за да правите нещо, което е по-важно за вас, а в други случаи то може да ви коства финансова стабилност и дори да навреди на вашата професионална репутация. Когато напускането носи много повече позитиви, отколкото негатив, вие дължите на себе си да обмислите възможността да започнете работа на ново място.

.................

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ