Уважение ли? Това е двупосочна улица

Уважение ли? Това е двупосочна улица

Много хора, и по-конкретно лидери, смятат, че уважението е нещо, което другите им дължат. Разбира се, в действителност то е нещо, което трябва да бъде заслужено. Ако смятате, че не получавате заслужаването уважение от хората, ръководени от вас, има няколко стратегии, които могат да ви помогнат да си го спечелите. Ето ги и тях:

1. Бъдете себе си

Когато човек се държи неестествено, останалите веднага го забелязват. Постарайте се винаги да показвате истинската си същност и да бъдете възможно най-прозрачни в отношенията си с другите, тъй като това помага за изграждането на доверие и уважение.

2. Бъдете уважителни

Уважението е двупосочна улица. Най-добрият начин да го спечелите като се научите да го давате. Когато отдавате нужното уважение на другите, може да бъдете по-ефективни в подкрепата си към тях. Както се казва: „Отнасяйте се с другите по начина, по който бихте искали те да се отнасят с вас“.

3. Опознайте себе си

Себепознанието ще ви помогне да разпознаете вашите слаби страни и недостатъци, което от своя страна може да ви даде различна гледна точка за живота и да ви направи по-съпричастни към проблемите и премеждията, през които преминават другите. Състраданието укрепва уважението. Себепознанието ви дава способността да се учите както от успехите си ,така и от грешките си.

4. Помагайте на останалите да се развиват

Няма много логика в това да назначите на работа компетентни и можещи хора и да започнете да им казвате какво да правят и как да го правят. Най-уважаваните лидери са онези, които помагат на другите да се развиват и им дават нужната свобода, за да го правят по най-добрият за тях начин. Успехите на един лидер се измерват по тези на неговите служители.

5. Бъдете уязвими

За съжаление все още съществува идеята, че уязвимостта е символ на слабост. Точно обратното, когато един лидер показва, че също е човек и като всички останали прави грешки, той много по-лесно може да спечели уважението на хората около него.  

6. Бъдете последователни в поведението си

Ако казвате едно, а правите друго, то много бързо ще изгубите уважението на останалите. Най-харесваните лидери са отговорни и надеждни. Те изпълняват обещанията си и не дават такива, когато знаят, че няма да могат да ги изпълнят.

7. Бъдете по-общителни

Хората искат да знаят какво се случва на работното им място, особено ако това засяга пряко техните позиции. Със сигурност ще спечелите уважението им, ако отделите нужното време, за да изслушате техните притеснения, проблеми, желания и надежди, и ако често им давате обратна връзка и отзиви за работата им. Доброто лидерство изисква ефективна комуникация.

8. Научете се да уважавате себе си

Преди да можете да дадете нещо, трябва да го придобиете. По тази логика първо трябва да се научите да уважавате себе си, преди да очаквате това от другите. Когато уважавате себе си и хората около вас - те ви отговарят със същото.

В края на краищата, ако искате служителите ви да ви имат доверие и да ви уважават, трябва да опознаете себе си, да бъдете искрен в комуникацията си с останалите и да демонстрирате, че на вас може да се разчита. Едва тогава ще получите уважението, което смятате, че заслужавате.

....................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ