Усамотението помага, позволете им го, позволете си го!

Усамотението помага, позволете им го, позволете си го!

Усамотението помага, позволете им го, позволете си го!

Живеем в свят на постоянна свързаност, в едно място и време, в което сме изгубили от поглед значението и плюсовете на това да оставаш сам.

Офисите изоставят единичните кабинки в полза на широко отворените общи пространства. Във все повече училища децата не седят на отдели бюра, работейки самостоятелно по задачите, а участват в малки групички, търсейки заедно отговор на зададените от учителя въпроси.

Изглежда, че звънливите звуци, характерни за всички високотехнологични джаджи, с които разполагаме, са се превърнали в един постоянен фонов шум част, неразделим от нашето ежедневие, която ни информира за всеки нов туийт, фейсбук пост или таг в инстаграм. Дори нещо толкова банално като готвенето на вечеря се превърна в събитие, достойно за споделяне с всеки познат и непознат човек, част от списъка с контакти в социалните мрежи.

В резултат на тази постоянна връзка с външния свят, много от нас нямат време да бъдат сами със себе си. На всяка крачка ни се казва, че този неспирен социален контакт е нещо положително и, че връзката с другите е нещо, без което не може да изживеем живота си пълноценно. Дали обаче на моменти цялата тази свързаност не става прекалена и започва да влияе негативно на живота ни?

Изследване, включващо 600 компютърни програмисти от 92 компании, установи, че докато нивото на производителност е относително стабилно в рамките на самите фирми, разликите при сравнението между отделните компании, са доста по-отчетливи.

По-продуктивните организации имали една обща черта – всички те са се отказали от идеята за отворените офиси и са осигурили лично работно пространство за всеки от техните служители. Цели 62% от служителите във водещите организации са заявили че имат достатъчно уединение по време на работа. При по-слабо представящите се компании този резултат е 19%. Освен това, 76% от хората, работещи в споделен офис, са отбелязали, че често стават жертва на ненужни прекъсвания.

Усамотението не e позитив само в професионалната среда, то е също толкова важно и за вашето психическо и емоционално благосъстояние. За да извлечете най-доброто от живота, трябва да се научите да цените времето, което прекарвате сам. Списъкът с ползите е прекалено дълъг, затова ето само няколко от най-съществените.

Възстановяване и презареждане

Всеки един от нас, дори и най-социалните екстроверти, има нужда от време, за да си почине и да възстанови силите си. В това отношение, нищо не може да се сравни с времето, което прекарвате насаме със себе си. Тишината и спокойствието, които изпитвате, когато се откъснете от външното влияние, са жизнено важна част от процеса на борба с натрупания стрес и нерви от ежедневието.  

Може да правите каквото си поискате

Колкото и да е приятно и забавно, времето, което прекарват в компанията на други хора, неминуемо създава нужда от компромиси. Налага ви се постоянно да съобразявате идеите си с чуждите желания и мнения.

Уединението ви дава свободата да правите това, което наистина искате. Може да облечете каквото си поискате, да ядете, каквото ви се яде и да работите по проекти, които намирате за интересни и значими.

Научавате се да вярвате в себе си

Да бъдете свободни не е само възможността да правите каквото си искате. Свободата включва и способността да се доверявате на вашата интуиция и изясните мислите си, избягвайки външния натиск и чуждото влияние.

Самотата ни помага да формираме ясна представа за това, кои сме всъщност, какво знаем и кои решения са правилните за нас. Когато сме обкръжени от хора, дори и да не го осъзнаваме, наблюдаваме чуждите реакции, за да преценим дали нашите реакции и чувства са уместни.

Когато сме сами, тази оценка идва единствено и само от самите нас. По този начин развиваме собствените си идеи и виждания, без да ни се налага да се съобразяваме с чуждите мнение и виждания.

Веднъж щом започнете да чувствате удовлетворение от времето, което прекарвате в усамотение, ще разберете до къде наистина се простират вашите възможности, необременени от оковите на чуждата перспектива.

Повишаване на емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност(ЕQ) може да бъде описана като способността, която ви позволява да разпознавате и разбирате както чуждите, така и вашите собствени емоции и да използвате това познание, за да формирате начина си на поведение и взаимоотношенията, които имате с останалите.

Самопознанието е в основата на емоционалната интелигентност. Ако искате да увеличите вашето EQ, първо трябва да осъзнаете кой сте всъщност.

За да разберете емоциите си и причините, стоящи зад начина, по който реагирате към различни хора и ситуации, трябва да се подложите на внимателен самоанализ, който може да бъде постигнат само в усамотена среда, филтрираща външната суматоха и шум.

Повишаване на самочувствието

Ако изпитвате отегчение и досада, когато сте сами, лесно може да стигнете до заключението, че сте скучна личност и, че имате нужда да бъдете заобиколени от хора, за да се чувствате добре. Вашето самочувствие ще се повиши значително, щом се научите да се наслаждавате на времето, което прекарвате сами, потвърждавайки пред себе си, че вашата компания е единствената,  без която не можете. 

Научавате се да цените другите повече

Времето, прекарано в уединение, ще ви позволи да видите вашите близки и познати в съвсем друга светлина. То ще ви припомни колко много обичате тези хора и колко сте благодарни за това, че ги има.

Справяте се с повече работа

Изследователи от университета Texas A & M са установили, че груповият брейнсторминг понижава производителността, поради феномена известен като „когнитивна фиксация“. В най-общи линии, когнитивната фиксация е тенденцията на хората, работещи в групи, да се концентрират върху чуждите идеи, намалявайки собствената си способност за генериране на предложения.  Колкото по-голяма е групата, толкова по-силна е фиксацията към малка група от идеи. Когато сте сам с мислите си, вие елиминирате разсейващите фактори и избягвате външната съпротива.

Всеки човек може да научи много от времето, което прекарва в усамотение. Позволете си го.

.........................

Травис Брадбeри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ