Време ли е да проведете "оня" разговор?

Време ли е да проведете оня разговор?

Време ли е да проведете "оня" разговор?

Преди време може да е било достатъчно просто да сведете глава, да си вършите добре работа и да бъдете лоялни на една компания, за да получите повишение, но в наши дни нещата стоят по по-различен начин. В съвременната постоянно променяща се работна среда, фирмите награждават служилите, които постигат реални резултати и не се срамуват да говорят за това.

Някои компании имат ясно дефинирана система за корпоративен растеж, но други нямат. По тази причина служителите често разработват свои собствени стратегии, а понякога дори си начертават път, които трябва да извървят, за да получат желаното повишение. Според главният експерт „Човешки ресурси“ в Adobe Дана Морис, поставянето на солидни основи и изграждането на връзки с правилните хора е от ключово значение за спечелването на повишение. Тя подчертава, че понякога подготовката за тази стъпка в кариерата отнема повече време и енергия, отколкото повечето хора мислят.

В даден момент ще трябва да поемете инициативата във вашите ръце и да дадете начало на този тежък разговор. Ето няколко признака, че е дошло време да поговорите с шефа и да поискате повишение.

Постигате страхотни резултати от няколко месеца

Винаги е добре да давате повече в работата, отколкото се изисква от вас, но когато се представяте на значително по-високо ниво от очакваното и то за продължителен период от време, то значи е дошъл моментът да поговорите с вашия мениджър за преразглеждане на тази очаквания и за поемане на нови отговорности и ангажименти.

Работата ви е направила видима позитивна промяна във фирмата

Труда на всеки служител трябва да има осезаемо влияние върху екипа, от който той е част, но когато това въздействие достига ниво, при което се усеща в цялата компания, то значи е време да поискате повишение. Независимо дали става въпрос за някаква нова политика, която сте предложили на вашите ръководители и която е се е доказала като ефективна, или пък за нов източник на приходи, които сте донесли на компанията, трябва да знаете, че сте в добра позиция да получите желаното повишение, ако имате реални и видими доказателства, че сте допринесли с нещо за успеха на компанията.

Постигнали сте значителен напредък в областите, върху които вие и вашият шеф сте акцентирали

Ако вече сте провели разговор с вашия мениджър за това какво е необходимо да направите, за да достигнете до следващото стъпало на корпоративната стълбица, то трябва внимателно да проследите напредъка, който сте постигнали по въпросите, които сте дискутирали с вашия шеф. Когато постигнете желаните резултати, може отново да се върнете при него и да започнете отначало разговора за повишение.

.............

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември