Кариерата е като палачинка - обръща се

Кариерата е като палачинка - обръща се

Когато става въпрос за кариерата, някои хора предпочитат да се фокусират върху възможностите, които им предлага настоящето, докато други имат пет или десетгодишен план за професионалното си развитие, към който яростно се придържат.

Разбира се, определянето на дългосрочни цели може да донесе една допълнителна яснота и структура в кариерното развитие, но не трябва да забравяте, че животът понякога ни изправя пред непредвидими обстоятелства, които могат да нарушат нашите планове, и че пътят, който сте мислили че ще ви отведе до желаните резултати не винаги е най-добрият начин да стигнете дотам.

Това са пет обстоятелства, които могат да ви принудят да се откажете от установения план и да преосмислите пътя, по който е поела вашата кариера:

1. Когато работата ви започне да влияе негативно на други области от вашия живот

Когато стресът на работното място достигне критични нива, това може да започне да влияе негативно и на други области на вашия живот, като например вашето психическо и физическо здраве и взаимоотношенията ви с вашите близки.

„Съветвам хората да не носят проблемите си от работата вкъщи, защото това не са проблеми, които могат да бъдат решени от техните близки“, казва полк. от американската армия Джил Моргенталер.

Понякога, когато ситуацията е особено тежка, просто не можете да се абстрахирате от тези проблеми,  дори след като сте напуснали офиса. Ако сте изчерпали всички възможности за тяхното разрешаване, то може би най-добрият избор както за вашата кариера, така и за личният ви живот, е да потърсите нова работа.

2. Когато вашата работа или компанията, за която работите, вече не отговарят на вашите ценности и идеали

Макар че е нереалистично да очаквате, че с годините ще успеете да запазите същата страс и интерес към вашата работа, които сте изпитвали в първия си работен ден, то чувството на гордост от вашите постижения и усещането, че работата ви има смисъл, не трябва никога да изчезват.

„Ако се чувствате неудобно, когато казвате на хората къде работите, то може да сте сигурни, че самите вие сте спрели да уважавате компанията, за която работите. Може би вашата организация е започнала да се занимава с дейности, които противоречат на личните ви ценности и морални принципи, или пък с такива, които могат да ви засрамят. Какъвто и да е случая, това е добър момент да преосмислите вашата кариера.“, казва  Харви Дойчендорф, експерт по емоционална интелигентност.

3. Не сте успели да си изградите репутацията, която сте искали

В по-голямата си част нашата репутация е изградена върху нашите действия. Съществува обаче и елемент на външно възприятие, който не е под наш контрол.

В материал за FastCompany от 2016 г. ,специалистът по кариерни промени Джоузеф Лиу сподели своя личен опит с външните фактори, изграждащи репутацията на човек. След като Лиу е напуснал маркетингова позиция в популярен световен бранд, за да се превърне в предприемач, той веднага е забелязал промяна в начина, по който останалите го възприемат.

„Забелязах до каква степен моята репутация зависеше от марките, за които бях работил. Започването на собствен бизнес беше колкото трудно, толкова и удовлетворяващо, а в момента продължава да е същото. В първите дни на промяната обаче научих, че след като зад гърба ми вече не стои името на популярна компания, в някои професионални кръгова се бях превърнал от търсен маркетингов експерт в някакъв случаен работник. Бях шокиран от скоростта, с която се бе променила моята репутация и идентичност.“, казва Лиу.

Понякога най-доброто решение в дългосрочен план може да бъде промяната в обстановката и започването на чисто. Да, това може да ви струва репутацията в някои професионални кръгове, но също така ще ви позволи да си контрола върху посоката, в която искате тя да се развива(поне временно).

4. Сектора, в който работите, се променя бързо и мечтаната ви работата може изобщо да не съществува след пет години

Пазарът на труда днес се изменя по-бързо от когато и да е било. Някои професии изчезват напълно, докато на тяхно място се появяват такива, които не са съществували до преди пет години. Когато следвате прекалено строг план за развитието на вашата кариера вие всъщност може да и навредите, като пропуснете редица възможности, които могат да съответстват на вашите интереси и умения.

Не само това, но и вашата работа-мечта може вече да не съществува след пет години, а вашият тесен фокус върху нея може да е намалил значително възможностите ви за професионална реализация. От друга страна, ако сте отворени към промени, вие сами си създавате възможности за развитие на вашата кариера.

5. Очакванията ви не отговарят на действителността

Вашата идеална работа или кариера не винаги се развива по начина, по който сте очаквали. Може би фирмената култура на компанията не е такава, каквато сте си представяли, или пък успехът, на който се надявате, не си заслужава физическото и психическото натоварване, на което ще бъдете подложени.

„Много малко от нас осъзнават от самото начало, че работата мечта е като един мираж в пустиня. Когато най-накрая стигнем до желаното място, ние разбираме, че то не е такова, каквото сме си мислили и че истинският оазис е малко по далеч. За това ние инвестираме още повече енергия и време, за да го достигнем. Въпреки че сме изморени и жадни за нещо истинско, ние продължаваме да гоним мечтаната работа, която може и да не съществува. Този цикъл се повтаря отново и отново.“, казва Сюзан Бонд.

Понякога e нужно човек да премине през няколко работни места, преди да осъзнае, че кариерата му не върви в посоката, в която иска. В други случаи икономическите реалности и личните ви приоритети не отговарят на плана, който сте си изградили. Полезно е да имате начертана с груби щрихи карта за развитие на вашата кариера, но от изключително значение е да оставите място за прищевките на живота, които могат да променят изцяло вашата действителност. Понякога те се появяват под формата на препятствия, които трябва да преодолеете, а друг път са маскирани като възможности, които могат да ви насочат към една по-добра професионална посока на развитие.

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ