5 думи, които могат да ви провалят

5 думи, които могат да ви провалят

Думите, които хората използват всеки ден, определят дали ще се стигне до провал или успех. Има пет думи, които често присъстват в речта на губещите много повече, отколкото в тази на победителите. Ето кои са те, според Джофри Джеймс от Inc.com:

1. Късмет

Въпреки че е вярно, че непредвидените събития могат да повлияят на резултатите, това не е късмет и няма нищо общо с него. Вярвайки в късмета фокусирате мислите си само върху един въображаем вид на ситуацията, който никой не може да промени.

2. Враг

Нямате врагове. Имате конкуренти. Понякога, за да можете да спечелите, трябва преди това да загубите (и обратно). Дори и така да е, нямате врагове в бизнеса. Враговете са противници по време на война, когато хората се избиват един друг. Бизнесът се прави, за да вървят нещата по-добре, не за да се убиват хора. В момента, в който демонизирате конкурентите, наричайки ги врагове, ограничаваме бизнеса си. Конкурентите днес често са бъдещите ни партньори.

3. Отказвам

Не би ли било хубаво, ако хората винаги казваха "да" на вашите идеи? Е, понякога те не искат вашите идеи. Има случаи, в които това се  превръща в патология. Вместо да използвате дума като "отказват ми", която автоматично ви прави нещастни, се концентрирайте върху промяна на своя подход. 

4. Мразя

"Настръхвам всеки път, когато чуя някой да използва тази дума в случаен разговор", казва Джофри Джеймс. На работното място често това е обикновена дума от речта като: "Аз мразя шефа ми" или "Мразя моята работа". Омразата е болна дума и създава болест в тялото. Всеки път, когато използвате тази дума, може би по малко се разболявате.

5. Но

"Сигурен съм, че знаете някой, който не може да каже нищо за каквото и да е, без да завърши изречението с тази дума", казва Джеймс. Това винаги звучи като "Хей, това е страхотна идея, но ..." или "Съгласен съм, че ние трябва да предприемем действия, но ..." Тези фрази са обезкуражаващи и убиват движението на нещата в работата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ