Ами ако не получа повишението?

Ами ако не получа повишението?

Няколко месеца на подготовка и събиране на смелост кулминират със заветния момент, в който най-накрая решавате да поискате повишение от вашия шеф. Резултат обаче не е този, който очаквате, и вместо с желания скок във вашата кариер, било то чисто финансов или строго професионален, вие оставате с празни ръце. Напълно нормално е това да ви кара да се чувствате уязвими, недооценени и дори ядосани.

Макар че отхвърлянето може да бъде болезнено, не трябва да забравяте, че този момент представлява критичен етап от вашата кариера и решенията, които ви предстои да вземете, ще повлияят на начина, по който ще гледате на работата си в бъдеще. Преди да стигнете до момента с решението, помислете върху следното:

Има ли обяснение?

Първо на първо, постарайте се да не приемате нещата лично. В много случаи решението на шефа ви да отхвърли вашето искане за повишение няма нищо общо с качествата ви като служител или с някакви персонални пристрастия, така че е важно да разберете каква точно е истинската причина да не получите това, което искате. Може би увеличението на заплатата не е предвидено в бюджета на компанията или просто настоящите финансови условия правя това невъзможно. Може би шефът ви има други причини, основателни или не, да ви откаже.

Поискайте от шефа си да разясни какви са факторите, накарали го да вземе това решение. Ако причината идва от финансовото състояние на компанията, може би ще ви се наложи просто да почакате до следващото тримесечие, когато фирмата може да реализира по-добри резултати и да развърже кесията си. Въпросът, който трябва да си зададете в случая е: „Мога ли да изчакам още няколко месеца?“

Каква е перспективата?

Макар че идеята да напуснете работа и да продължите напред с кариерата си може да изглежда привлекателно, професионалния коуч Майкъл О‘Брайън съветва да отделите време за размисъл върху вашите дългосрочни професионални планове и да прецените как ще им повлияе факта, че не сте получили желаното повишение. О‘Брайън казва, че е важно да си разясните какво е означавало за вас това повишение, за да разберете по-добре целите си.

Ако например искате да изкарвате 100 хил. долара на година, трябва да се попитате каква е причината за това. Каква е целта ви в случая – да придобиете по-висок професионален и социален статус или пък да подсигурите нуждите на вашето семейство? Когато осъзнавате какви са приоритетите и ценностите, свързани с търсеното повишение, вие можете по-лесно да решите какъв трябва да бъде следващият ви ход.

Ако за вас репутацията и статуса са по-важни от парите, то може би поемането на по-вече отговорности и промяната в професионалната титла ще бъдат достатъчни, за да задоволят вашите нужди. Ако обаче се нуждаете от средства за закупуване на къща или за изплащане на дълг, най-вероятно няма да имате възможност да изчакате още няколко месеца за повишение и може да ви се наложи скоро да потърсите работа на друго място. Не губете от поглед по-голямата картина

Преди да напуснете, помислете за общата компенсация, която получавате на работа, включително всички бонуси и обезщетения, както и други елементи на бюджета, като например обучения, средства за пътуване и възможности за растеж в компанията.

„Когато претеглите всичко, тревата от другата страна на оградата започва да не изглежда толкова зелена. Въпреки това, ако всички тези облаги не съответстват на бъдещите ви цели, то тогава вече със сигурност е време да започнете да търсите друга работа“, каза О‘Брайън.

Също така, възможно е да прецените, че заплащането, което получавате, не отговаря на вашия принос за успеха на компанията и да решите, че това е основателна причина да напуснете и да продължите напред.

Не губете мотивация

Да запазите мотивацията си в работата, след като искането ви за повишение е било отхвърлено, не е никак лесна задача. Важно е обаче да не се отдавате на отчаяние и депресия, докато решавате какъв ще бъде следващият ви ход. Едно от първите неща, с които трябва да се захванете, е съставянето на списък с нещата, които харесвате във вашата работа. Може би това са хората и екипът, с които работите, а може би е самата професия, която сте си избрали. Когато насочвате вниманието си към позитивните страни на вашата работа вие потушавате негативните емоции, създадени от незадоволителния резултат на искането ви за повишение.

„Помнете, животът не са нещата, които ви се случват, а начинът, по който се справяте с на тях“, казва О’Брайън.

.................

Лиса Евънс за FastCompany.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ