Три навика, които тренират самодисциплината ни

Три навика, които тренират самодисциплината ни

Три навика, които тренират самодисциплината ни

Отлагаме, губим време в интернет, оставяме денят да мине без да свършим това, което искаме. Как да го преодолеем? С тренировки, пише блогърът Лео Бабаута от ZenHabits. Практикувайте малки, ефективни навици. Не очаквайте да станете добри в нещо, което не упражнявате многократно и целенасочено. Насладете се на радостта да практикувате нещо, в което ще станете добри. Удивително е да се учиш на нещо ново – това е чувството, което мотивира. Какво да практикувате? Ето три простички умения, които могат да се превърнат в навици.

1. Кажете си: „Това е следващото, което ще направя“

Вместо дълъг списък с неща, които искате да направите днес, измислете само едно нещо, което искате да направите точно сега. Вместо да кажете, че ще свършите тази важна работа някой ден, кажете, че ще се заемете с нея веднага. Вместо да се оставите да преглеждате разсейващи сайтове, определете върху какво искате да работите по-нататък. Изберете едно. Няма значение какво е, но гледайте да е нещо, което има значение в живота ви.

2. Задайте си въпроса: „Каква е най-малката стъпка, която мога да предприема?“

Повечето от нас поглеждат висящата задача и подсъзнателно си казват „Това е прекалено трудно, не мога да го направя сега“. Мислим за целия проект, а той се състои от множество по-малки задачи. Вместо да си кажете „Трябва да напиша курсовата работа до тази и тази дата“, си кажете „Ще напиша сега три точки от плана“. Ако дори и най-малката задача продължава да ви изглежда твърде трудна, кажете си „Ще поработя 5 минути върху най-малката задача сега.“ Или само две минути. Направете го абсурдно лесно.

3. Запитайте се: „Какво ме спира да се концентрирам върху тази малка стъпка?“

Дори да сте избрали задачата, върху която да се съсредоточите и да сте я разбили до най-малката стъпка, отново ще срещнете съпротива и разсейващи фактори. Ако не се захванете веднага с най-малката стъпка от най-важната задача, запитайте се защо. Какво ви спира?

Прочетете пълният текст на страницата на Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения