Вие сте умни, ако...

Вие сте умни, ако...

Няма единица мярка за умен човек. И често слагат знака за равенство между „умен” и „успешен” човек. Да, може да се приеме че е така, когато:.

Не пренебрегвате възможностите да пестите

Ако си мислите, че богатите си живеят живота и само харчат, дълбоко грешите. Силните на деня знаят и уважават цената на всичко, спечелено от тях. Разбира се, няма нужда да се изпада в другата крайност и спестовността да се изражда в алчност или скъперничество.

За да държите под контрол собствените си финанси трябва да се научите да избягвате непланирани и ненужни харчове. А също така и да не плащате по два пъти за една и съща услуга – например, ако имате високоскоростен интернет, защо ви е кабелна телевизия?!

Не разчитате на други умове

Не е достатъчно да имаш блестящ ум и вроден интелект, трябва и да знаеш как да ги използваш. На първо място това означава да не разчитате на некомпетентни и завистливи «съветници», да не се предоверявате на чуждото мнение. Дори и когато чувствате, че имате нужда от помощ – първо погледнете ситуацията от друг ъгъл. Прибягвайте към услугите на другите само ако сте изправени пред наистина неразрешим проблем.

Не действате безотговорно

Умните хора си позволяват да се отпуснат, да се шегуват и веселят ако ситуацията го изисква. Но винаги са наясно докъде е тънката граница, която не бива да се прекрачва. Безотговорността предполага тотална неорганизираност, разюзданост и липса на самоконтрол. Умните хора не допускат неприятни ситуации, породени от безотговорност.

Не се страхувате да променяте решенията и убежденията си

Мирогледът ни, възприятията ни не бива да бъдат константни. Във всеки етап от живота  се сблъскваме с различни въздействащи фактори: семейна среда, образование, различни житейски ситуации. Човек трупа през живота си опит, а през него и убеждения, принципи и собствен мироглед.Ценен багаж, но това не означава, че не можем да преразглеждаме приоритетите си периодично. Умният човек е наясно, че така стоят нещата и това в никакъв случай не е проява на слабост.

Никога не залагате само на успех

Докато решават текущи проблеми, умните се надяват на най-доброто, но са готови за най-лошото. В живота не може да има само излитания. Великите умове твърдо вярват, че да разчитат само на късмет е не просто проява на самонадеяност, а бариерата, заради която спираш да се развиваш.

Не пренебрегвате детайлите

Големият успех се състои от много малки стъпки. Особено, когато става въпрос за собстен бизнес. Дори и да създадете възможно най-качествения продукт и да искате за него най-малка цена, пак можете да изостанете от конкурентите си. В умението да продаваш най-много се ценят възможностите да въздействаш на клиентите и да ги убеждаваш. Това е само един от хилядите примери за важните дреболии.

Не се отказвате от идеите си под външен натиск

Искате ли да станете успешен човек, трябва да бъдете непреклонни в нужния момент. Ако другите не са съгласни с вашите идеи или решение, не означава винаги и непременно, че са прави. Доверявайте се на интуицията си и бъдете упорити.

Не правите гръмки изявления

Действията винаги са имали много по-висока стойност от думите. Не създавайте погрешни представи с кухи и гръмки фрази, това може да ви коства доверието на хората.

Не се страхувате да разширявате опита си

Още Ницше е казал, че няма вечни факти и абсолютни истини. Времето тече, човешкият прогрес е в непрекъснат възход. Всеки умен човек се стреми да следва това темпо като разширява непрекъснато границите на собствения си опит и познание. Единственото, в което можете да бъдете сигурни е, че достоверните днес данни, лесно може да бъдат опровергани след 10 или 20 години.

Източник: BroDube

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ