Всеки може да контролира емоциите си

Всеки може да контролира емоциите си

Очевидно е, че някои хора владеят чувствата си по-добре от други. Може ли да се направи нещо по въпроса или „характерът си е характер“? Оказва се, че има надежда за промяна, разказва PsyBlog.

Ново изследване сочи, че дори онези, които не подхождат особено съзнателно към вътрешните си изживявания, могат да извлекат ползи от медитацията, за да овладеят емоциите си.

„Нашите резултати не само показват, че медитацията подобрява емоционалното здраве, но и че хората могат да извлекат ползи от нея независимо от „естествената“ си склонност" – казва Янли Лин, водещ автор на изследването.

За целите на проучването участниците трябвало да гледат поредица от смущаващи изображения веднага след като медитират за първи път. Оказало се, че те са в състояние да контролират емоциите си не по-зле от онези, които били „естествено“ склонни да се владеят. Измерванията на електрическата активност на мозъка също потвърдила подобрения емоционален контрол след медитацията.

Ако по природа ви се удава да обръщате внимание и да осъзнавате случващото се във всеки един момент, тогава всичко е наред. Лесно можете да се отърсите от различни емоции, смята д-р Джейсън Моузър, един от съавторите на изследването.

Но ако не притежавате това умение, медитацията може да ви помогне да го придобиете, убеден е той.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ