Силата на ръкостискането

 Силата на ръкостискането

От всички поздрави, най-важни са тези с ръцете. Правилното ръкостискане може да предаде вашата топлина и сила. То може да покаже на другия човек, че сте подкрепящи и надеждни. Едно добро ръкостискане може да остави впечатление за един човек завинаги. Дори ако го срещнете само веднъж.

Учените потвърждават, че доброто ръкостискане създава трайно впечатление

Независимо дали става въпрос за работа в позната среда или за среща с някого за първи път, правилното ръкостискане е чудесен начин да създадете първото впечатление. В древни времена ръкостискането е възникнало като начин хората да покажат, че не са въоръжени. Днес, ръкостискането предава желанието на двете страни да проведат безопасен и продуктивен разговор.

За разлика от много други знаци на езика на тялото, ръкостискането включва физически контакт. Начинът, по който се ръкувате с някого и начина, по който подхождате към ръкостискането, говорят много за взаимодействието помежду ви. Правилното ръкостискане има силата да насърчава позитивността между хората, участващи в поведението, както и наблюдаващите. Увереното ръкостискане увеличава интереса на човека към взаимодействието, намалява негативните асоциации и комуникира на по-дълбоко ниво от вербалната комуникация.

Слабото, нервно ръкостискане ясно показва, че сте неспокойни, неподготвени или неспособни. Прекаленото силно ръкостискане от своя страна може да демонстрира сила или прекалена самонадеяност, може да е белег на власт или агресия.  

Инициирането на ръкостискане показва самоувереност. Ако искате да покажете, че сте готови и ентусиазирани, по време на интервю за работа например, може първи да подадете ръка. Но ако искате да покажете уважение към отсрещната страна, може да изчакате другия да посегне пръв към жеста. При по-консервативните личности или с човек от по-висок ранг, е добре да изчакате.

В повечето случаи жестът има за цел да насърчава позитивните чувства, но може да се използва и като форма на социално манипулиране. Има много нюанси в начините да се здрависате, но ако искате да покажете, че сте добронамерени, подайте двете си ръце. Ръкостискането с две ръце, при което двете ръце обхващат тази на другия, показва искрени и топли чувства.

Ако искате да покажете, че считате двамата за равни, подайте ръката си вертикално. Ако вашата ръка остане отгоре, означава, че искате да упражните контрол над другия.

Променяйте силата според ответната страна. Силното стискане подсказва увереност, но ако другия има по-слабо ръкостискане е добре да отхлабите и вашата ръка. Ако обаче ръкостискането на другие и мощно, усилете натиска и вие, за да не изглеждате слаби. Силата на натиска ви трябва да съответства на тази, която получавате.

Въпреки че ръкостискането е кратко взаимодействие, всеки човек може да предаде на другия много информация чрез него. Важно е да обърнете внимание на малките подробности, така че другият човек да може да прочете ясно намеренията ви. Тази тиха форма на комуникация може да разкаже на другото лице много за вашите мотиви и намерения. Практикуването на добър етикет на ръкостискане може да доведе до положителни взаимоотношения, които остават далеч отвъд няколкото секунди, в които се осъществява жестът. Отличното ръкостискане може да остави впечатление за цял живот.

Източник: lifehack

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ