Знанията имат срок на годност

Знанията имат срок на годност

Знанията имат срок на годност

Днес не е за вярване, но във времената между 30- те и 50-те години на миналия век лекарите са препоръчвали пушенето. Хората, които са смятали, че цигарите са полезни, не са били глупави. Те просто са следвали тенденциите на времето. Голяма част от това, в което вярваме днес, ще се счита за грешно след 50 години. Описаната по-долу концепция ще ви помогне да поддържате отворен ума си, за да можете да учите през целия си живот.

Период на полуразпад на знанието

Периодът на полуразпад е времето, необходимо, за да се намали наполовина определено количество от нещо. Нобеловият лауреат Ърнест Ръдърфорд открива тази концепция в работата си по изследване на радиоактивността, но тя се отнася и за ежедневието.

Биологичният период на полуразпад на кофеина е около 6 часа. Така че, ако изпиете чаша кафе с 200 mg кофеин в 6 часа сутринта, все още ще имате 100 mg кофеин в тялото си до обяд. Шест часа по -късно 50 mg ще бъдат в кръвта (поради което учените препоръчват да не се пие кафе след обяд).

Периодът за полуразпад на знанието работи по подобен начин: той отмерва времето, през което половината от дадени знания в една област остаряват или станат невалидни.

Знанието не е постоянно. Голяма част от това, което смятаме за вярно днес, ще изчезне в рамките на десет години. „Ние се смеем на хора, които все още използват Windows 95, но все още се придържат към мненията, формирани през 1995 г.“ , казва професорът по организационна психология Адам Грант. Повечето хора пренебрегват този факт. Философът Бертран Ръсел пише преди почти век: "Проблемът с този свят е, че глупаците са твърде уверени, а умните хора са пълни със съмнения“.

Способността да промените решението си, след като сте получили доказателства за обратното, е едно от най -ценните умения на 21 -ви век. Психологът и изследовател Адам Грант е посветил цяла книга на умението за преосмисляне. „Целта на обучението не е да потвърди вашите убеждения, а да ги развие“, е едно от запомнящите се послания в тази книга.

Ако носителката на наградата Пулицър Катрин Шулц беше прочела това изявление, тя би се съгласила. В книгата си "Being Wrong“ тя пише: „Това е ключов момент в научната революция: напредъкът на знанието зависи от факта, че съществуващите теории се сриват пред новите идеи и открития. В този модел на прогрес грешките не ни отдалечават от истината. Напротив, те постепенно ни тласкат към нея“.

Всички ваши знания имат срок на годност. Но няма нужда да се страхувате от тези промени - така се учите и напредвате.

Как можете да се възползвате от тази концепция

През 470 г. пр.н.е. философът Анаксагор е казал: "Гръмотевицата кара облаците да се сблъскват, а мълнията - да се трият един в друг." Можете да се смеете на теориите на древните философи, опитващи да разберат и обяснят света около тях, но кой знае кои от настоящите ни вярвания ще изглеждат безумни след 50 години? Разбирането, че фактите имат период на полуразпад, ще ви помогне на много нива:

- Не зацикляте на остарели убеждения. Имате отворен ум и разбирате света по -добре.

- Разбирате истината като асимптота. Никога не можем да достигнем абсолютната истина. Но постоянните въпроси и любопитството ни приближават до нея.

- Вие се питате: кое от моите вярвания може да се окаже погрешно в близко бъдеще? Намирането на доказателства, които противоречат на вашия мироглед, ще ви помогне да се учите през целия си живот.

Това не означава, че някои факти, дори потвърдени от изследванията, завинаги ще останат верни. Много научни изследвания се цитират дълго след като се докаже, че са ггрешни. Да вземем например "теорията за множествения интелект" на Хауърд Гарднър. Според нея всеки ученик има свой собствен стил на обучение: езиков, музикален, кинестетичен и пространствен. Теорията е публикувана през 80-те години на миналия век, призната за погрешна през 90-те години на миналия век, но, както пише Алекс Бърд, „остава заложена в програмите за обучение на учители през 2010 -те“.

Затова, редовно обновявайте запасите си от знания. Начинът е един единствен - четете и внимателно подбирайте какво четете. Промяната е единствената константа в знанието.

Бъдете гъвкави и си позволявайте да променяте убежденията си, когато получите доказателства и нови аргументи

Останете любопитни, бъдете истински детективи в търсенето на нови знания, независимо в каква област.

Никога не спирате да учите, защото ученето е най-ценното умение на нашето време.

Както казва Адам Грант, "ако знанието е сила, тогава осъзнаването на това, което не знаем, е мъдрост."

По материали от Better Humans

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават