Британското разузнаване ще съхранява информация в облака на Amazon

Британското разузнаване ще съхранява информация в облака на Amazon

Британското разузнаване ще съхранява информация в облака на Amazon

Разузнавателните служби на Великобритания са подписали договор с технологичния гигант Amazon за хостване на класифицирана информация в облака, предаде „Файненшъл таймс“.

Сделката за снабдяването с облачна система с висока степен на сигурност се подкрепя от британската агенция за разузнаване и киберсигурност GCHQ, като тя ще бъде използвана и от сестринските служби MI5 и MI6, както и от други правителствени ведомства, сред които Министерството на отбраната, по време на съвместни операции.

Сделката вероятно ще предизвика опасения, свързани с националната сигурност, тъй като голямо количество от най-секретните данни на Великобритания ще бъдат хоствани от една американска технологична компания.

Според експерти договорът е на стойност между 500 млн. и 1 млрд. паунда за следващите 10 години.

Макар че Amazon Web Services – подразделението за облачни услуги на компанията на Джеф Безос, е базирано в САЩ, данните на британските агенции ще бъдат съхранявани на територията на Обединеното кралство, казват запознати източници. От Amazon няма да имат достъп до информацията в облака.

Това е първото споразумение от този тип във Великобритания, като агенциите на Острова изостават в това отношение от колегите си отвъд океана. ЦРУ подписа първия си договор за облачни услуги с AWS за 600 млн. долара още през 2013 г. от името на всички американски разузнавателни агенции. Договорът бе обновен миналата година, като той вече включва консорциум от компании, сред които AWS, Microsoft, Google, Oracle и IBM.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ