Технологии

Facebook инвестира 50 млн. долара в изграждането на метавселена

Facebook инвестира 50 млн. долара в изграждането на метавселена

Facebook ще инвестира 50 млн. долара за партньорства с организации, за да изгради отговорно своята т.нар. метавселена – дигитален свят, в който хората могат да използват различни устройства, за да се движат и да комуникират във виртуална среда, предаде Ройтерс.

Социалната платформа вече влага много във виртуална и в добавена реалност, разработвайки хардуер решения като очилата Oculus VR. Същевременно обаче среща критики заради влиянията си върху безопасността в мрежата.

Новосъздаден фонд XR Programs and Research ще инвестира парите на глобално ниво в рамките на две години, за да се увери, че технологиите за метавселена са „изградени по начин, който е приобщаващ и дава възможности“.

Компанията заяви, че планира да работи с изследователи в четири области, включително поверителност и безопасност на данните, за да позволи на потребителите да получат помощ, ако нещо, което виждат в метавселената, ги кара да се чувстват неудобно.

Ще бъде проучено и как да се проектират технологии, които да са приобщаващи и достъпни за всички потребители.

Facebook е изправен пред широк спектър от проверки, свързани с разпространението на дезинформация и негативното въздействие на социалните мрежи върху тийнейджърите.

В понеделник платформата обяви, че слага на пауза разработката на Instagram Kids – приложение, което би осигурило подходящо съдържание за деца под 13 години. Причината за решението е изразеното недоволство от законодатели и граждански групи, които сметнаха новото приложение за притеснително.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ