Технологии

Европейските стартъпи с рекордно финансиране през 2021 г.

Европейските стартъпи с рекордно финансиране през 2021 г.

Европейският технологичен сектор е под пара. Стартиращите компании в региона са на път да получат рекордните 121 млрд. долара финансиране през тази година, става ясно от доклад на базираната в Лодон фирма за рисков капитал Atomico, цитиран от Си Ен Би Си.

Тази сума е близо три пъти по-голяма от набрания през 2020 г. капитал от 41 млрд. долара.

Това ще бъде първият случай, в който европейските стартъпи събират повече от 100 млрд. долара в рамките на една година – факт, който подчертава нарастващия интерес на инвеститори към бързо развиващата се технологична индустрия на континента.

„Това е ключова година за европейските технологии“, коментира Том Вемайер от Atomico. „Мисля, че това, което виждаме от  данните е, че европейските технологии създават стойност по-бързо от всякога“, добави той.

На база на изчисления на фирмата за данни Dealroom, последният годишен „Доклад за състоянието на европейските технологии“ на Atomico показва, че общата стойност на собствения капитал на европейските технологични компании на публичния и частния пазар е надхвърлила 3 трлн. долара за първи път през 2021 г.

„Отне ни десетилетия, докато стойността на собствения капитал на технологичните компании в Европа достигна 3 трлн. Това се случи едва преди три години през декември 2018 г. След това за 24 месеца минахме от 1 трлн. на 2 трлн., а тази година прекрачихме прага от 3 трлн. в рамките на осем месеца от предишното голям постижение“, каза Вемайер.

Европа вече е дом на 321 компании „еднорози“ – фирми с пазарна оценка от поне 1 млрд. долара, като от тях 98 са се присъединили в тази елитна група през тази година. Регионът вече може да се похвали и с много стартъпи с оценка от над 10 млрд. долара, включително Klarna, Revolut и Checkout.com, отбелязват от Atomico.

Технологичните стартиращи фирми бяха сред най-големите печеливши от пандемията от коронавирус, която накара хората да използват повече онлайн услуги и нови технологии.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ