Технологии

Фокусът на Tesla тази година не е върху ново превозно средство, а върху хуманоиден робот

Фокусът на Tesla тази година не е върху ново превозно средство, а върху хуманоиден робот

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че „най-важният продукт“, който Tesla разработва тази година, е хуманоиден робот, поставяйки го пред дългоочакваните нови модели превозни средства Cybertruck, Semi и Roadster, предаде Си Ен Би Си.

Мъск за първи път представи желанието на Tesla да навлезе в сектора на роботиката през август, когато използва човек в костюм на робот, за да илюстрира как очаква да изглежда т.нар „Tesla Bot”. Тогава той заяви, че се надява да има прототип през следващата година.

„Мисля, че той има потенциала да бъде по-значим от бизнеса с превозни средства с течение на времето“, коментира Мъск, визирайки проекта за робот, който носи кодовото име Optimus.

След представянето на финансовия отчет на компанията за последното тримесечие през тази седмица Мъск заяви пред инвеститори, че няма планове компанията да пусне пикапа Cybertruck на пазара тази година и че работи по по-евтин модел автомобил, който да се продава за 25 хил. долара. Той също така поясни, че продължаващият недостиг на чипове ще възпрепятства пускането на пазара на нови модели и ще се отрази негативно на доставките на автомобили.

Въпреки че роботът на Tesla може никога да не се превърне в реалност, Мъск смята, че той има потенциала да предизвика икономическа революция, изпълнявайки задачи, които в момента се вършат само от хора.

Напредъкът в роботиката позволи на компаниите да заменят определени работници с машини, но ограниченията на настоящите технологии са такива, че много задачи все още трябва да се изпълняват от хората.

„Optimus, разбира се, ще бъде дружелюбен и ще има за цел да елиминира опасни, повтарящи се и скучни задачи“, коментира Мъск през август.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ