Фотоволтаични системи и ветрогенератори могат да озеленят Сахара

Фотоволтаични системи и ветрогенератори могат да озеленят Сахара

Фотоволтаични системи и ветрогенератори могат да озеленят Сахара

Инсталирането на огромен брой слънчеви панели и вятърни турбини в пустинята Сахара ще има голямо влияние върху валежите, растителността и температурите, твърдят изследователи. 

Екип от учени са установили, че действията на вятърните турбини ще удвоят количеството на дъждовете, които биха могли да паднат в региона, пише ВВС. Подобно въздействие имат и слънчевите панели, въпреки че действат по различен начин.

Учените моделирали, какво би станало, ако 9 млн. кв. км от пустинята Сахара бъдат покрити с възобновяеми енергийни източници. Дадената област е слабо населена и изложена на значителни количества слънце и вятър. Освен това се намира близо до големите енергийни пазари в Европа и Близкия изток. 

Според изчисленията на авторите, публикувани в издание Science, масивна инсталация в пустинята би генерирала повече от 4 пъти по-голямо количество енергия, каквато в момента използва светът всяка година. Предишни проучвания показват, че инсталирането на вятърна и слънчева енергия може да окаже въздействие върху температурите, но основната разлика с това изследване е влиянието върху растителността.

"Резултатите от модела ни показват, че големите слънчеви и вятърни ферми в Сахара биха удвоили валежите", каза д-р Ян Ли, водещ автор на статията от Университета в Илинойс, САЩ. "В резултат на това растителната покривка също ще се увеличи с около 20%."

Според проучването, в Сахел - полусухата област, която се намира в южната част на Сахара, средните валежи са нарастнали с 1,12 мм на ден, след инсталирането на вятърни ферми.

Как вятърните турбини и слънчевите панели увеличават валежите?

Всичко е свързано със смесването на въздуха. Вятърните паркове изместват по-бързо топлия въздух нагоре, при което се получава по-голямо изпарение, дъждове и растеж на растенията

Слънчевите панели пък намаляват отразяването на слънчевата светлина от повърхността, известна като албедо ефект, което също води до увеличение на валежите от около 50%, съобщават авторите.

Какво ще бъде въздействието върху хората?

Предимно позитивно, казват авторите. Увеличаването на валежите, ще доведе до съществени подобрения в селскостопанското земеделие в района. Увеличаването на растителността пък ще доведе до ръст в отглеждането на добитък. "Сахара, Сахел и Близкият изток включват някои от най-сухите региони в света. Нашето проучване ще доведе до сериозни последици за преодоляването на препядствията пред устойчивостта на връзката "енергия-вода-храна" в този регион.", твърдят учените.

"Основното послание за хората, политиците и инвеститорите е огромната полза за хората, обществото и екосистемата в резултат на тези слънчеви и вятърни ферми", настояват учените. "С тези енергийни източници бихме могли да поддържаме сладка вода, храна и живот на нашата планета."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ