Китай изстреля първите си два спътника за Интернет на нещата

Китай изстреля първите си два спътника за Интернет на нещата

Китай изстреля първите си два спътника за Интернет на нещата

Китай изстреля първите два спътника за космическия проект "Интернет на нещата" от Центъра за изстрелване на спътници Дзиуцюан в 9:16 ч. местно време на 12 май, съобщиха от "Радио Китай".

"Синюн-2 01" и "Синюн-2 02" са първите спътници от проект, който има за цел да изгради мрежа от 80 комуникационни спътника в ниска околоземна орбита.

Те са разработени от компанията "Xingyun Satellite" и ще извършват изпитания на технологии, междусателитни лазерни комуникации и нискобюджетни търговски спътникови платформи, както и първоначални пилотни приложения на интернет на нещата.

Дефиницията на "Интернет на нещата" се развива с възхода на технологичния сектор, но се отнася до система от взаимосвързани изчислителни устройства, които могат да прехвърлят данни или да "комуникират" помежду си по мрежа, без човешка намеса.

Тези устройства могат да бъдат сензори или ежедневно оборудване. Технологията има огромен потенциал за приложение както в частния, така и в публичния сектор - например по-добър контрол на движението по пътищата, по-ефективни администрации, смарт гривни или часовници, които откриват заболявания, отопление, което автоматично се приспособява към времето и т.н.

"Интернет на нещата" ще преживее бум с внедряването на 5G мрежата, която може да предложи скорост 100 пъти по-бърза от съществуващите 4G мрежи.

В Европа сателитният оператор Eutelsat планира да пусне 25 нано сателита до 2022 г., за да обслужва приложения от "Интернет на нещата".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ