Китайският конкурент на GPS вече има глобално покритие

Китайският конкурент на GPS вече има глобално покритие

Китай изпрати в космоса последния сателит от глобалната си навигационна система, с която премахва зависимостта си от американска навигационна технология, предаде Си Ен Би Си.

Мрежата Biedou, по която Китай работи от повече от две десетилетия,  представлява важна стъпка в амбициите на Пекин в сферата на технологиите и космическото пространство.

Beidou е конкурент на използваната по цял свят Глобалната система за позициониране (GPS), която е собственост на американското правителство.

Експерти заявиха пред Си Ен Би Си, че Beidou ще позволи на китайските военни да използват навигационна система в случаи на конфликт със САЩ.

Изстрелването на сателита, което бе излъчвано пряко по държавния канал CGTN, бе извършено успешно вчера в 10:15 часа пекинско време. То трябваше да стане още миналата седмица, но бе отложено заради „технически проблеми“, пише на официалния сайт на Beidou.

Плановете на Китай за собствена навигационна система се оформиха още в края на 90-те години на миналия век. Първата версия на Beidou влезе в експлоатация през 2000 г. като тогава тя предоставяше сателитни услуги само на територията на Китай. Втората и версия бе завършена през 2012 г., като обхватът на услугите и бе разширен до Азиатско-тихоокеанския регион. Третата версия, която представлява система от 30 сателита, бе завършена с изстрелването на последния сателит, което означава, че Beidou вече има глобално покритие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ