Технологии

Пентагонът прекрати договор с Microsoft за 10 млрд. долара

Пентагонът прекрати договор с Microsoft за 10 млрд. долара

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че прекратява договора за предоставяне на облачни услуги, който стана обект на правен спор между Microsoft и Amazon, предаде Си Ен Би Си.

Договорът, на стойност 10 млрд. долара, бе възложен на Microsoft, но компанията на Джеф Безос внесе жалба във федерален съд срещу решението. От гиганта в търговията на дребното изразиха позиция, че при процеса на оценяване на договора е имало редица празноти, грешки и явни предразсъдъци. Amazon също така посочи, че негативното мнение на тогавашния президент Доналд Тръмп срещу Amazon и Джеф Безос е повлияло на решението на Пентагона.

В надпреварата участваха още Oracle и IBM, но в крайна сметка тя изненадващо бе спечелена от Microsoft, въпреки че Amazon бе считан за фаворит.

Договорът беше със срок от 10 години, като неговата цел бе да обедини всички информационни системи на американската армия в една, управлявана от изкуствен интелект

След като обявиха анулирането на споразумението, от Министерството на отбраната обявиха нов договор, който се очаква да получи предложения и от двата доставчика на облачни услуги, така че и Microsoft и Amazon да спечелят.

Мегадоговорът, известен като JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), се превърна в едно от най-заплетените споразумения на Министерството на отбраната. В прессъобщение от Пентагона посочиха, че „поради променящите се изисквания и постигнатия напредък в сектора, договорът JEDI Cloud вече не отговаря на нуждите им“.

При обявяването на новината акциите на Microsoft поевтиняха с 0,4%, а тези на Amazon поскъпнаха с 3,5%, след като по-рано достигнаха 52-седмичен връх.

Битката за облачния проект изглежда все още не е приключила, като в съобщение до медиите Пентагонът обяви, че все още се нуждае от облачни услуги в голям капацитет и че с новият договор, известен като Joint Warfighter Cloud Capability, ще се потърси съдействие от няколко доставчика.

От Пентагона поясниха, че планират да поискат предложения от Amazon и Microsoft, които са единствените доставчици на облачни услуги, които могат да покрият нуждите му.

От Microsoft заявиха, че разбират решението на Пентагона да анулира договора, но посочиха, че правната битка около договора споразумението показва нуждата от реформа.

„Двадесетте месеца, след като Министерството на отбраната избра Microsoft за свой партньор по проекта JEDI, разкриват проблеми, които заслужават вниманието на политиците: когато една компания може да отлага с години критични модернизации на технологиите на тези, които защитават нашата нация, процесът по оспорване има нужда от реформа“, коментира Тони Таунс-Уитли, президент на Microsoft US Regulated Industries

Говорител на Amazon Web Services приветства решението на министерството и заяви, че Amazon продължава да е ангажирана с работата си с Пентагона. „За съжаление този договор не бе връчен на база достойнствата на предложението, а вместо това беше резултат от външно влияние, което няма място в държавните поръчки“, каза той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ