Ракетата Ариана 5 изведе два спътника, но в грешна орбита

Ракетата Ариана 5 изведе два спътника, но в грешна орбита

Ракетата Ариана 5 изведе два спътника, но в грешна орбита

Ракетата Ariane 5 на френската компания Arianespace изведе два телекомуникационни спътника, но в неправилна орбита. Първият старт на компанията за тази година премина с много проблеми и главоболия за екипа.

Ракетата излетя снощи от космическия център в Куру, Гвиана. Компанията съобщи пред Франс прес, че се надява да коригира орбитите чрез системите за тяга на сателитите. Последните новини са успокояващи след първоначалните силни тревоги, коментираха от Arianespace.

Около 9 минути след изстрелването генералният директор на Стефан Израел съобщи, че връзката с ракетата е прекъснала. Повредата се е появила секунди след запалването на горната степен на ракетата. Връзката изчезнала между 9-ата и 37-ата минута от мисията според официалното съобщение на компанията. От този момент втората станция за контрол на мисията, в Натал, Бразилия, спряла да получава телеметричните данни на ракетата.

Подобно е било положението и в още три станции, които трябвало да събират данните.

В последствие двата сателита са се отделили и са излезли в орбита, но не там, където е било планирано.

Спътниците са на оператори от Люксембург и от Обединените арабски емирства.

Единият от тях носи и апарати за научната програма на НАСА GOLD (Global-scale Observation of the Limb and Disk), с която от геостационарна орбита на всеки половин час трябва да се прави пълна картина на земното кълбо и горните слоеве на атмосферата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ