Технологии

Великобритания съди Meta за 2,3 млрд. паунда

Великобритания съди Meta за 2,3 млрд. паунда

Най-голямата социална мрежа в света Facebook, наскоро преименувала се на Meta Platforms, е изправена пред групов иск от 2,3 млрд. паунда във Великобритания заради обвинения за злоупотреба с пазарно господство, като е използвал личните данни на 44 млн. потребители, предаде „Ройтерс“.

Лиза Гормсън, старши съветник на Британския орган за финансово поведение (FCA), който регулира работата на фирмите за финансови услуги и финансовите пазари на Острова, обяви, че завежда делото от името на хората в страната, които са използвали Facebook в периода 2015-2019 година.

В делото, което ще бъде разгледано от лондонския трибунал за конкуренция, се твърди, че Facebook е спечелил милиарди паунди, като е наложил несправедливи условия, изискващи потребителите да предоставят ценни лични данни за достъп до мрежата.

Facebook обяви, че хората използват услугите ѝ, защото предоставят стойност за тях и „те имат смислен контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого“.

Случаят идва дни след като Facebook загуби съдебен спор в опит да заличи антитръстов иск от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), едно от най-големите предизвикателства на правителството срещу технологичната компания от десетилетия.

„През 17-те години, откакто е създаден, Facebook се превърна в единствената социална мрежа в Обединеното кралство, където можете да сте сигурни, че ще се свържете с приятели и семейство на едно място“, каза Гормсън.

„Все пак имаше и тъмна страна на Facebook, той злоупотреби с пазарното си господство, за да наложи несправедливи условия на обикновените британци, давайки му правомощието да експлоатира техните лични данни“, допълни тя.

Според нея са събирани данни в рамките на платформата на Facebook, както и чрез механизми като Facebook Pixel, което му позволява да изгради по-добра картина на използването на интернет на отделните потребители и да генерира ценни, дълбоки профили на данни на потребителите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ