Технологии

Windows 11 става достъпен за някои компютри

Windows 11 става достъпен за някои компютри

Microsoft ще започне да предлага като безплатна актуализация Windows 11 от 5 октомври. Операционната система, която за първи път се появява през 1985 г., е ключова част от бизнеса на технологичния гигант.

През фискалното четвърто тримесечие Windows е реализирала приходи от 6.6 млрд. долара, което представлява 14% от общите продажби. Успешното пускане на новата версия може допълнително да осигури бъдещето на франчайза, което на свой ред може да е от полза за други дейности и продукти на компанията като Azure и Office, пише CNBC.

По думите на генералния мениджър Арън Уудман Microsoft ще използва данни за устройствата и други фактори, за да определи кои първи да получат Windows 11.

Уведомление за новия софтуер ще стига до потребителите чрез стандартната функция за актуализации на устройствата, като те могат и ръчно да проверят за версията чрез настройките си.

Уудман отбелязва още, че сред първите компютри, на които Windows 11 ще може да се инсталира, са Dell XPS 13, HP Spectre x360, Lenovo Yoga Slim 7i Pro, както и Surface Pro 7 на Microsoft.

Основният фокус на промените в новата операционна система е подобряването на потребителското изживяване. Windows 11 има съвременен облик със заоблени ъгли на прозорците, както и нови звуци. Технологичният гигант е създал нов дизайн на старт менюто, настройките и магазина за приложения.

Предшественикът на софтуера, Windows 10, бе пуснат през 2015 г., което го прави най-дълго разпространявания на пазара преди лансиране на нова версия – цели 6 години. Microsoft ще го поддържа поне до 2025 година, като препоръчва потребителите, чиито компютри не могат да работят с Windows 11, да се придържат към старата версия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ