Ангелкова: Планираме от 1 юли да стартира активен летен сезон, ако е възможно

Ангелкова: Планираме  от 1 юли да стартира активен летен сезон, ако е възможно

Ангелкова: Планираме от 1 юли да стартира активен летен сезон, ако е възможно

Планираме от 15 юни да започне, а от 1 юли да стартира активен летен сезон. Работим в посока това да се случи. Всичко е свързано с това кога ще бъдат вдигнати ограниченията. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на редовния сутрешен брифинг в Министерски съвет във връзка с проведената видеоконференция с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

"Надявам се, че тази криза ще ни направи по-силни. Смятам, че сега е момента заедно да изберем България за късна почивка, да я преоткрием и заедно да помогнем да се възстанови нашия туристически сектор. Смятам, че това е изключително важна кауза", обясни тя.

"Това, което сме предложили са ваучерите за туризъм. Разработили сме кризисна програма за реклама. На първо място там е вътрешния пазар и отново призовавам да се избере България", подчерта тя.

"Друга важна стъпка е свързана с облекчаване на туристическите визи за Русия и Турция. Предложили сме на МВнР това за обсъждане". 

Други мерки са свързани с управлението на плажовете. "Направихме няколко предложения, анализирайки всеки плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде може да има такива на символични цени. Предстоят срещи с асоциациите на концесионерите, за да обявим какво предстои за всеки един конкретен плаж", уточни Ангелкова. 

И обясни какви мерки са предприети от страната на министерството на туризма:

Предвиждаме облечения, свързани с инвестиционните програми.

Разработили сме и приложение за актуалната ситуация на всеки плаж. 

Стартирали сме дигитална кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.

Предложихме и по-гъвкави режими за туристическите визи за трети страни.

Разработили сме и декларация за пътуване при собствен риск, с която туристът да информира къде отива, с какво превозно средство е, за това, че е зрав, че поема отговорност и знае  какви са изискванията и правилата на мястото, на което се настанява.

По думите на Ангелкова светът ще бъде изключително различен след пандемията, особено в сектор "Туризъм". "Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол както за работещите в сектора, така и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ