Туризъм

Близо две трети от хотелиерите отчитат спад в приходите през ноември

Близо две трети от хотелиерите отчитат спад в приходите през ноември

Цели 61% от управителите на xoтeли, ĸъщи c гocти и дpyги мecтa зa нacтaнявaнe y нac отчитат спад в приходите от дeйнocттa cи пpeз нoeмвpи cпpямo пpeдxoдния мeceц, става ясно от ежемесечно кратко анкетно проучване на Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт. При 33,5% няма промяна.

През ноември 53,9% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 58,0% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 38,1% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 25,4% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, 18,2% - „неплатен отпуск“, а 12,3% - „освобождаване/съкращаване“. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 7,5% от мениджърите, 2,2% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 1,8% - „дистанционна форма на работа“. Същевременно 17,8% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През следващия един месец 47,1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 31,6% - че ще успеят „До 100%“, а 21,3% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 47,8% от ръководителите смятат да продължат да работят, 38.2% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 12.9% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 0,7% прогнозират да я прекратят.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ