Четири пъти по-малко българи планират зимна почивка

Четири пъти по-малко българи планират зимна почивка

Четири пъти по-малко българи планират зимна почивка

Четири пъти по-малко българи планират зимна ваканция тази година, показва проучване на „Галъп“. Това важи само за подготвящите се за почивка в страната. Онези, които ще ходят на ски в чужбина са седем пъти по-малко в сравнение с миналата година, показва още проучването.

За сметка на това хората, които все пак ще почиват, планират да похарчат повече в сравнение с миналата година. Средната планирана сума за зимна почивка в момента е 1252 лв., докато година по-рано е била 985 лв. Ръстът възлиза на 27%. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи.

Само 12% от пълнолетните българи, взели участие в анкетата, обявяват намерение да ползват туристическа услуга по време на зимния сезон. Други 23% ще почиват, но вместо да плащат за хотел ще идат на гости на роднини или в собствени вили. Около 60% обявяват, че не планират зимна отпуска.

Около две трети от запитаните ще празнуват коледните и новогодишните празници в България.

От "Галъп" отчитат осезаемо влияние на ситуацията около коронавируса. Над 1/5 от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от пандемията. Такъв е делът и сред онези, които възнамеряват да пътуват. Друга 1/5 също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен - 1/3 от отговорите свидетелстват за известно влияния на ситуацията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ