Коледа в Европа

Берлин

 

 

 

Европа е много гостоприемна през белите месеци от годината и има много причини да я посетите тогава - зимните спортове, спокойствието, но най-вече коледният дух.

В Централна Европа той идва в навечерието на Адвент. С тази дума в цяла Централна Европа наричат подготовката за Коледа. Дълга и наситена със събития и настроение, тя започва обикновено 4 седмици преди деня на Рождество Христово. Тогава Европа се облича в светлини, музика, надежда и много, ама много коледни базари. Почти няма столица, която да не ви посрещне с малки дървени къщички в алпийски стил, отрупани с подаръци, лакомства и греяно вино.

Традицията на Адвент е най-стара в немскоговорещите страни, а Виена е станала нарицателно за коледен дух, един от най-красивите градове по това време на годината. Австрийците имат интересна традиция да правят коледен венец с 4 свещи, които палят всяка събота една по една до настъпването на Рождество. От средата на ноември до Коледа най-красивите площади на Виена се превръщат в магически коледни базари. Ароматът на коледни хлебни печива и горещ пунш създава невероятна празнична атмосфера. Задължително трябва да опитате традиционните коледен щолен, коледен глювайн (както те наричат греяното вино) и малките лебкухен - местните празнични курабийки и меденки. Традицията на базарите във Виена тръгва през далечната 1772 г. от малкия днес площад "Фраюнг", когато императорът на Австрия организира там коледен земеделски базар за поданиците си. Днес "Фраюнг" е най-малкият базар в града, но е запазил духа си, а стария базар, известен сега като занаятчийски, ще намерите пред църквата "Карлскирхе". Отделете повече време за базарите във Виена - те са над 10 и наистина ще ви предложат приятни мигове.

Ако пък сте любители на зимните спортове, базарите в Инсбрук и Залцбург са вашето място. Градовете са много чаровни, а близостта до Алпите е още една причина да ги посетите. Приятно е да се разхождаш из тесните улички и да усещаш коледното настроение сред историческите забележителности.

Нека да отидем малко пт на север, в града на 100-те кули - Прага. Дали кулите наистина са 100, никой не може да потвърди, но пък по време на коледните базари наистина ще се убедите, че с право я наричат Златна Прага. Базарите в чешката столица също започват в края на ноември и продължават до първите дни на януари. Не са толкова много колкото във Виена, но са също толкова очарователни. Големите базари са пред кметството с прочутия астрономически часовник и на дългия Вацлавски площад. Тук ще ви посрещнат освен с традиционния сварак (греяно вино), още и с медовина, траделник (чешко козуначено руло, печено на жар) и големи парчета свинско месо на шиш.

И ако Прага не ви стигне, то само на час и 40 минути път се намира още едно съкровище с коледен дух - Дрезден. Градът се слави с най-разнообразните базари в Европа. Общо 11, те са тотално различни. Празнична музика и аромат на печени ябълки изпълват въздуха на града, няма как да не спрете пред малките алпийски къщички, приютили всякакви подаръци.

Вече сме в Германия и нека продължим към вътрешността - към Нюрнберг. Стъпвайки в града, първото нещо, което ще ви привлече вниманието, е приятният аромат на греяно вино, ром, печени бадеми и братвурст. И това е само като за начало. Вниманието ви после ще се насочи към коледните светлини на площада и църквата "Дева Мария". Петъкът преди първата неделя на Адвент е денят, когато всичко започва и врати отваря световноизвестният Нюрнберг Christkindlesmarkt, както буквално го наричат.

Немската столица Берлин е не по-малко красива и празнична в предколедните дни. Бароковият дворец "Шарлотенбург" е разкошен фон за коледния базар, а ефектно светлинно шоу го къпе целия. И тук настроението се допълва от малки дървени хижи и навеси, в които ще откриете всякакви занаяти и богато разнообразие от кулинарни изкушения. В допълнение към традиционните коледни базари на много места в града се продават горещи кестени, палачинки или унгарски лангош (унгарски мекици).

Макар по-известен като панаирен град и дом на една от най-големите катедрали в Северна Европа, Кьолн също е много очарователен преди празниците. Базарите отварят в последния понеделник преди Адвент и ще ви посрещнат с познатия аромат на греяно вино, канелени бисквити и печени ябълки.

Продължаваме по течението на Рейн, до нейното второ по големина пристанище и последна спирка от нашата предколедна разходка. Един от най-старите базари в Европа е този в Страсбург. Датира от 1570 г. и оттогава е най-известният в цял Елзас. Със своите над 300 коледни къщички, история и култура градът се превръща в притегателен център по това време на годината. Тук освен традиционните подаръци и лакомства не бива да пропускате и нещо друго, с което е известен Елзас по цял свят - виното.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги