Над 5,2 милиона чужди туристи са посетили страната от януари до юли

Над 5,2 милиона чужди туристи са посетили страната от януари до юли

Над 5,2 милиона чужди туристи са посетили страната от януари до юли

За първите седем месеца на годината - от януари до юли, повече от 5,2 милиона чуждестранни туристи са посетили страната, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в 11-ия университет на младежката структура на ГЕРБ в курорта "Св.св. Константин и Елена". Тя уточни, че ръстът на чуждестранните туристи за периода е 6,9 процента.

Само за юни и юли чуждестранните туристи са над 2,6 милиона, което е увеличение с около 3,6 процента, така че прогнозата ни за 5 процента растеж от юни до септември, предполагам, ще бъде достигната, каза още министърът. Тя обясни, че най-голям ръст има при гостите от Румъния - 34 процента за летния сезон, следват туристите от Германия, а трета е Русия. След това е Великобритания с около 20 процента увеличение, много добър растеж има на броя на туристите от Полша - около 16 на сто.

Министърът каза, че за трета поредна година страната ни е в графата "устойчива дестинация" във всички доклади на Световната организация по туризъм. Хубавото е, че България все повече се превръща в дестинация на добро качество с разумна цена, добави Ангелкова.

За зимния туристически сезон очакванията към момента са в много широк диапазон, защото още няма данни за най-ранните записвания, каза в отговор на въпрос министърът. Имаме данни от заявен интерес, който отново гони ръст в рамките между 5 и 10 процента. Зимният сезон през последните две години има изключително сериозен ръст, посочи министърът и допълни, че през 2016/2017 г. той е почти 19 процента, а през миналата зима - 12.6 на сто.

Надявам се да постигнем една от поставените си цели - ако не тази година, то най-късно през следващата да достигнем над 10 милиона чуждестранни туристи през летния и зимния сезон, обобщи министър Николина Ангелкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ