Наемат над 5000 чуждестранни работници за туристическия сезон

Наемат над 5000 чуждестранни работници за туристическия сезон

Наемат над 5000 чуждестранни работници за туристическия сезон

Около 5000-5400 чужденци - от трети страни, извън Европейския съюз, се очаква да бъдат наети в туристическия сектор през новия сезон според предварителните заявки, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в черноморския комплекс "Албена".

По думите й през миналото лято заетите в туризма и в свързаните с него индустрии са достигнали общо 369 000 души, а регистрираните предприятия, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство са били 27 000. Наетите сезонни работници от чужбина са били около 3400 души - предимно от Украйна, Молдова и Беларус, имало е и от Филипините и Тайланд.

Колко точно чуждестранни кадри ще работят през това лято ще стане ясно с приключването на сезона, когато Агенцията по заетостта ще обяви официалните данни, поясни Ангелкова.

Министърът на туризма съобщи, че до две-три седмици процедурата за отдаване на концесия на плажа в курорта "Албена" отново ще бъде обявена, предаде БТА. Ангелкова припомни,че първоначално процедурата е спряна заради объркана формула, което е щяло да доведе до грешки в изчисленията.

Министърът на туризма информира, че днес ще провери плажа в Каварна след сигнали за продължаващо строителство. По моя информация това строителство не попада в границите на плажа, но ще проверим на място, каза Ангелкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ