Пандемията може да остави 100 млн. души от туристическия сектор без работа

Пандемията може да остави 100 млн. души от туристическия сектор без работа

Пандемията може да остави 100 млн. души от туристическия сектор без работа

Очаква се пандемията да доведе до огромна загуба на работни места в туристическия сектор по света, като остави 100 милиона души без работа. 40 милиона души от тях се очаква да бъдат само в Китай, Индия и САЩ, съобщи Learnbonds.

Коронавирусът и последиците от него оказаха огромно влияние върху световната индустрия за пътувания и туризъм. За да забавят разпространението на вируса, страните по целия свят наложиха ограничителни мерки, които доведоха до хиляди отменени полети и круизи, затворени хотели, музеи, тематични паркове и ресторанти.

Китайската заетост в туризма и туризма ще се понижи с 90%

Пътуванията и туризмът са важна част от световната икономика, като пазарните стойности се изчисляват в трилиони долари. През 2019 г. секторът представлява 10,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) и близо 10% от работните места. Но пандемията промени това само за няколко месеца.

След като правителствата и здравните служители предупредиха хората да останат у дома, за първи път в историята световната индустрия за пътувания и туризъм напълно спря.

Компаниите, опериращи на тези пазари понесоха огромен финансов удар, и бяха принудени да да намалят разходите и да съкратят част от работниците. Данните на Световния съвет за пътуване и туризъм разкриват колко драматични могат да бъдат тези последствия.

Като най-засегнат регион в света, Азия може да загуби до 63,4 милиона работни места в сектора на пътуванията и туризма. Европа се класира на второ място с 13 милиона потенциални загубени работни места. Следват Северна Америка, Африка и Латинска Америка съответно с 8,2 милиона, 7,6 милиона и 4,7 милиона работни места. Статистиката сочи, че прогнозите за Близкия изток и Карибите са за най-ниската загуба на заетост, съответно с 2,6 милиона и 1,2 милиона работни места.

Погледнато по държави, китайската индустрия за пътуване и туризъм ще загуби далеч най-много служители. Преди Covid-19, заетите в сектора в Китай наброяват над 29 милиона души. Оценките на Световния съвет за пътуване и туризъм показват, че страната може да загуби 25,6 милиона работници или близо 90% от работните места в сектора. Приходите от вътрешен туризъм в страната се изчисляват да спаднат с 69% през първото тримесечие на 2020 г., последван от общ спад от 20,6% през 2020 г.

Данните на Statista показват, че между 20 януари и 30 март над 52 милиона седалки на авиокомпаниите са били празни заради пандемията. Освен това трансакциите за билети в Китай, включително вътрешни, входящи и изходящи пътувания, са регистрирали най-значителната загуба със спад от 60% между 22 и 29 април в сравнение със същата седмица преди година.

С потенциална загуба от 9 милиона работни места или една трета от общия брой работни места в туристическия бранш през 2019 г., Индия се класира като втората най-засегната държава в света.

Глобалният БВП, генериран от пътувания и туризъм, ще се понижи с $2.6 трилиона

Като един от най-големите туристически пазари в световен мащаб, се очаква САЩ също да стане свидетел на колосална загуба на заетост в сектора. През 2019 г. в страната има над 5,9 милиона души, работещи в туристическата индустрия. Очаква се обаче този брой да намалее с 80%, като рискът от загуба е за над 4,7 милиона работни места.

Американската туристическа асоциация предупреди, че епидемията ще засегне туристическата индустрия шест или седем пъти по-силно от атаките на 11 септември. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ