Туризъм

Президентът на Туркменистан поиска „Портите на Ада“ да бъдат загасени

Президентът на Туркменистан поиска „Портите на Ада“ да бъдат загасени

Поради икономически причини и заради опазването на околната среда държавният глава на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов нареди „Портите на Ада“ – пламъците на газовия кратер Дарваза насред пустинята Каракум, които горят близо 50 години заради човешка грешка - да бъдат загасени.

Според него кратерът се отразява отрицателно на околната среда и здравето на хората, живеещи в близост до него. В обръщението си той подчерта, че се губят ценни природни ресурси, които могат да донесат печалба, която да се използва за подобряването на живота на хората.

Той отправи същото искане и през 2010-а година, но огънят в кратера, който е популярна туристическа дестинация, не е спрял и до днес, а предишни опити за потушаването му са били неуспешни.

Как се е образувал?

Всичко започва през 1971 г., когато Туркменистан все още е част от бившия Съветски съюз. Страната е изключително богата на природни ресурси. По това време екип от съветски геолози прави сондажи за газ в пустинята Каракум. Те откриват подземно находище близо до селище в района Дарваза, известен на туркменски като Дервезе  (”отворена врата”). И това наистина е врата, която води към Памир. Откритието е случайно, а екипът се оказва неподготвен за мащабите му. Галерията отдолу е огромна. Земята под сондажната техника се срива и тя потъва.  Отваря се гигантски кратер, от който непрекъснато излиза природен газ. Концентрацията вътре е толкова голяма, че никой не смее да се спусне надолу, за да го изследва. Тогава геолозите решават да запалят находището, за да не достигне газът до близкото селище. Той гори и до ден днешен.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ