Президентът на Туркменистан поиска „Портите на Ада“ да бъдат загасени

Президентът на Туркменистан поиска „Портите на Ада“ да бъдат загасени

Президентът на Туркменистан поиска „Портите на Ада“ да бъдат загасени

Поради икономически причини и заради опазването на околната среда държавният глава на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов нареди „Портите на Ада“ – пламъците на газовия кратер Дарваза насред пустинята Каракум, които горят близо 50 години заради човешка грешка - да бъдат загасени.

Според него кратерът се отразява отрицателно на околната среда и здравето на хората, живеещи в близост до него. В обръщението си той подчерта, че се губят ценни природни ресурси, които могат да донесат печалба, която да се използва за подобряването на живота на хората.

Той отправи същото искане и през 2010-а година, но огънят в кратера, който е популярна туристическа дестинация, не е спрял и до днес, а предишни опити за потушаването му са били неуспешни.

Как се е образувал?

Всичко започва през 1971 г., когато Туркменистан все още е част от бившия Съветски съюз. Страната е изключително богата на природни ресурси. По това време екип от съветски геолози прави сондажи за газ в пустинята Каракум. Те откриват подземно находище близо до селище в района Дарваза, известен на туркменски като Дервезе  (”отворена врата”). И това наистина е врата, която води към Памир. Откритието е случайно, а екипът се оказва неподготвен за мащабите му. Галерията отдолу е огромна. Земята под сондажната техника се срива и тя потъва.  Отваря се гигантски кратер, от който непрекъснато излиза природен газ. Концентрацията вътре е толкова голяма, че никой не смее да се спусне надолу, за да го изследва. Тогава геолозите решават да запалят находището, за да не достигне газът до близкото селище. Той гори и до ден днешен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
С мъдър подход към емоциите
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна