Туристи опитали да изнесат 10 тона пясък от плажовете на Сардиния

Туристи опитали да изнесат 10 тона пясък от плажовете на Сардиния

Туристи опитали да изнесат 10 тона пясък от плажовете на Сардиния

Общо над 10 тона пясък от плажовете на италианския остров Сардиния са се опитали да изнесат зад граница през 2019 година туристи, съобщи РИА Новости, цитирайки данни на обществената организация „Похитената и разграбена Сардиния".

Островът, който е популярна туристическа дестинация, има над 250 плажа, покрити с фин, ситен пясък, чийто цвят варира от снежнобял до тъмно розов. Именно фината мекота и екзотични нюанси провокират манията на летовници от други държави да си "колекционират" в шишета и дори найлонови торби части от плажовете.

Само миналата година на главното летище на острова в Каляри са иззети около 6 тона пясък, миди и камъчета, а в курортите Олбия и Алхеро са иззети още около 4 тона. „Въпреки това, тези цифри не отразяват всички загуби, които търпят нашите плажове. Това е само малка част от тях “, заявиха представители на асоциацията.

През 2017 г. властите на Сардиния приеха закон, забраняващ изнасяне на всички видове пясък и черупки от плажовете. Глобата за нарушителите варира от 500 до 3000 евро. Освен това подобни действия могат да бъдат квалифицирани като незаконно извличане на пясък, което се санкционира с глоба вече в размер от 1549 до 9296 евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ