Все още има надежда за най-зависимата от туризъм икономика в Европа

Все още има надежда за най-зависимата от туризъм икономика в Европа

Все още има надежда за най-зависимата от туризъм икономика в Европа

Въпреки нокаута, който пандемията от COVID-19 нанесе върху международните пътуванията, най-зависимата от туризма икономика в Европейски съюз все може да прескочи зейналата пред нея пропаст, пише Блумбърг.

Хърватия, която отчете 96-процентов спад на посещенията от чуждестранни туристи през май спрямо същия месец на миналата година, е на път да представи сходни данни и за месец юни.

Ситуацията с туризма в страната обаче се подобрява. Ръководителят на туристическата асоциация на Хърватия казва, че според последните данни посещенията в страната до август са близо 50% в сравнение с нивото, отчетено през миналата година. Този резултат е значително по-добър.

„Няма нищо, което да може да компенсира загубените доходите от туризма в Хърватия в близко бъдеще“ коментира Желко Ловринчевич от Икономическият институт в Загреб. „Имаше много предупреждения през годините, че тази индустрия е крехка, но дяволът вече чука на вратата“.

Приходите от туризъм се равняват на около 20% от икономиката на балканската страна, като в нито една друга държава членка на ЕС делът на сектора не е толкова голям, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Туризмът бе сред основните сектори, които помогнаха на страната да се възстанови от кървавите Югославските войни от 90-те години на миналия век, а след това и от световната финансова криза през 2008-2009 г. Миналата година близо 20 милиона души са посетили страната с население от 4,1 млн. Притокът на пари от чуждестранни посетители обаче направи страната изключително зависима от сектора в момента, когато тя се надява влезе в Еврозоната най-рано през 2023 г.

Данъчните постъпления потвърждават оптимизма на туристическата асоциация за възстановяване на сектора от края на юни. Приходите в индустрията за седмицата, приключила на 8 август, са достигнали 74% от тези, регистрирани през същия период на миналата година.

Традиционният туристически сезон е удължен до октомври с надеждата, че приходите от ключовата индустрия ще подкрепят икономиката, която се очаква да се свие с 10,8% през тази година.Този план обаче може да бъде провален от евентуална втора вълна на коронавируса.

Живописният град Дубровник, който разчита на туристи за четири пети от приходите си, търси заеми от ЕС, за да подкрепи местното население.

„Трябва да преосмислим всичко“, коментира кметът на града Мато Франкович в интервю от миналия месец. „Не можем вече да разчитаме само на резервации. Нуждаем се от по-устойчив начин на живот“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ