Външният министър на РСМ пристига в София за подписване на двустранен протокол

Външният министър на РСМ пристига в София за подписване на двустранен протокол

Външният министър на РСМ пристига в София за подписване на двустранен протокол

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи ще подпишат в българското МВнР днес протокол за по-нататъшното изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, съобщи пресцентърът на МВнР. 

Вчера с 68 гласа "за" парламентът в Скопие прие заключенията, предложени от СДСМ, по преговорната рамка с ЕС и задължи правителството да продължи по пътя на европейската интеграция. "Френското предложение беше одобрено и вратите към членство на страната в Европейския съюз най-после са отворени", коментира в Туитър българският евродепутат Илхан Кючюк ("Обнови Европа"), който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

От 10:00 часа днес в МВнР ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни.

На 24 юни българското Народно събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство за Република Северна Македония при изпълнение на определени условия. "За"гласуваха 170 народни представители, 37 бяха "против" и 21 се въздържаха. Според решението, само при изпълнението на тези условия 47-ото Народно събрание ще очаква от Министерския съвет да одобри Проекта на Преговорна рамка едновременно или след финализиране на Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ