Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Балончета от „Вила Ямбол“
Една от най-старите изби у нас пуска бяло и розе пенливи вина по класическа технология в лимитираната серия Vineyards Selection
Пенливите вина си пробиват бавно, но уверено път към рафта дори и за българския потребител, който традиционно ги свързва само с Нова година. За винолюбителите обаче вината с балончета са много повече от това. Затова и все повече български изби налагат качествени представители.
Своя дебют в категорията направи и една от най-старите винарни у нас „Вила Ямбол“. Тя пусна на пазара първите си пенливи вина по класическата технология. Те са включени в най-високия им клас - серията Vineyards Selection. Бялото пенливо вино BRUT Blanc de Blanc е от Шардоне, а Розето е от Каберне Совиньон.
Гроздето идва от микрорайоните Тополица и Тенево, където са засадени преди 10 години след подробен анализ на почвите, слънцегреенето, дори посоката на вятъра. Лозовите масиви са ориентирани според Розата на ветровете – моряшки ориентир, който отчита посоката и интензивността на въздушните течения, така че гроздето да разкрие потенциала си в най-голяма степен.
Серията Vineyards Selection представя стремежа на големия производител от Ямбол да създаде уникални вина във високия ценови клас от добре познати сортове, но представящи богатството на родния тероар. Затова и всяка операция по създаването им е прецизирана до съвършенство, а бутилките са лимитиран брой. Идеята за създаване на естествени пенливи вина във „Вила Ямбол“ не е отскоро. Бялото пенливо вино Vineyards Selection е реколта 2015, a Розето е 2016.
При направата на двете естествени пенливи вина е използван най-трудния, „традиционен метод“ или т.нар. класическа технология, по който се правят шампанско вината във Франция. Това е скъп и дълъг процес, при който протича вторична ферментация в самата бутилка.
Гроздето се бере на ръка при по-ниска технологична зрялост, защото киселините трябва да са по-високи, което се компенсира на по-късен етап в производството, разказват от екипа на „Вила Ямбол“. Плодът се транспортира в малки касетки и минава през сортираща лента, където се отстраняват всички повредени зърна, ако има такива. По време на целия процес се прилагат всички задължителни процедури, характерни за най-висококачествените пенливи вина в света, включително ръчно отстраняване на утайката при ниска температура и добавяне на „експедиционен ликьор “. В бутилката на естественото пенливо вино по класическа технология се образува налягане 5,8 - 6 атмосфери.
"Производството на естествено пенливо вино изисква много труд, време, отдаденост и огромни инвестиции. Но ние вярваме, че винената култура у нас се повишава и все повече винолюбителите ще обръщат внимание на качествените напитки, създадени тук. Да не говорим, че не отстъпват по вкус на френските такива, но са на по-разумна цена.“, разказва Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“, който има над 30 години опит във винопроизводството. Той вярва, че крайният резултат от тези усилия демонстрира истинското ниво на професионализъм в управляваната от него винарна. Засега от избата ще пуснат в продажба лимитиран брой бутилки от естествено пенливите вина Vineyards Selection – 5000 бр. от бялото и 3200 от розето.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.