1000 подписа в Стара Загора за отнемане на правата на лекар

1000 подписа в Стара Загора за отнемане на правата на лекар

1000 подписа в Стара Загора за отнемане на правата на лекар

Родителите на починалото тримесечно бебе Павел от Стара Загора събират подписи за отнемане на лекарските права на доктор Лидия Бориславова, която бе личен лекар на детето, съобщава „Дарик”. Към момента те са събрали около 1000 подписа. Пред община Стара Загора днес се проведе мълчалив протест, организиран в социалните мрежи. Според бащата на починалото бебе Атанас Стефанов протестът е насочен срещу некомпетентните лекари.

Павел почина след като на 15 януари майка му Павлина Стефанова го заведе на консултация при доктор Бориславова. Тя обяснила на лекарката, че детето има хрема и хрипове. Лекарката го прегледала, но не открила нищо обезпокояващо и му била ваксина. Пет дни по-късно състоянието на бебето се влошило. Майката се обадила на личната лекарка, но заради случаите на грип лекарката насрочила час за след още два дни, когато е денят за детски консултации. "Прегледа го със слушалки, взе го в ръце, обърна го, гръбчето му прегледа, погледна ме в очите и вика, за мен това дете няма хрипове, къде ги чуваш ти тия хрипове", казва майката. Лекарката изписала на Павел само капки за нос. Павлина спазила инструкциите, но на следващия ден Павел издъхнал. 

Лекарският съюз в България излезе с декларация, в която защити доктор Бориславова и заяви, че тя е невинна след като бе направена експертиза по случая. Резултатите от експертизата бяха обявени в началото на февруари. Те показаха, че смъртта на 3-месечния Павел няма връзка с поставените му ваксини и той е починал от остра вирусна инфекция, довела до бързоразвиваща се пневмония.

Дефинитивно заключение ще бъде дадено след получаване на високоспециализирани изследвания, които предстои да бъдат извършени в референтна лаборатория. По случая е образувано и досъдебно производство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ