Български колбас ще бори онкологични заболявания

Български колбас ще бори онкологични заболявания

Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания. Колбасът съдържа ликопин – веществото, което се намира в люспите на доматите и определя червения им цвят.

Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на местни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти, съобщи БГНЕС. „При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопин, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев.

Според изводите на учените, ликопинът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене. Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Простреляха приближения до Тръмп консервативен активист Чарли Кърк
Зеленски призова за създаване на въздушен щит над Европа
Показното убийство на Чарли Кърк: ФБР издирва стрелеца, след като задържаните по-рано бяха освободени
Времето: Студен атмосферен фронт носи облаци и дъжд
Кристин Лагард приветства управителя на БНБ Димитър Радев като наблюдател в Управителния съвет на ЕЦБ
Учителски протести бележат началото на учебната година в Гърция
Учени развъждат редки и застрашени видове в най-дългата река в Китай
УНИЦЕФ: България е сред страните с най-високи нива на затлъстяване сред децата в Европа