Български колбас ще бори онкологични заболявания

Български колбас ще бори онкологични заболявания

Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания. Колбасът съдържа ликопин – веществото, което се намира в люспите на доматите и определя червения им цвят.

Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на местни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти, съобщи БГНЕС. „При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопин, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев.

Според изводите на учените, ликопинът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене. Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ