Български колбас ще бори онкологични заболявания

Български колбас ще бори онкологични заболявания

Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания. Колбасът съдържа ликопин – веществото, което се намира в люспите на доматите и определя червения им цвят.

Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на местни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти, съобщи БГНЕС. „При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопин, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев.

Според изводите на учените, ликопинът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене. Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Министър Вълчев: Ще има увеличение на учителските заплати
Китайският президент Си Дзинпин предлага създаване на глобален орган за регулиране на изкуствения интелект
Пентагонът е дал зелена светлина за предоставяне на „Томахоук“ на Украйна. Решението е в ръцете на Тръмп
Румен Радев: Само партията, която лично аз обявя, може да бъде моя партия
Уолстрийт смята, че токенизацията ще промени световните пазари. Сега е ред на златото
Френският премиер призовава за преговори на закрити врати след одобряването на нов данък върху богатството
Методът 1-2-48 за борба с бърнаута
Демократи от американския Конгрес искат Андрю Маунтбатън Уиндзор да отговаря на въпросите за Епстийн в САЩ