Гроздовата ракия с по-нисък акциз, ако Брюксел я регистрира като национална

Гроздовата ракия с по-нисък акциз, ако Брюксел я регистрира като национална

Гроздовата ракия с по-нисък акциз, ако Брюксел я регистрира като национална

Акцизът на грозновата ракия може да бъде наполовина, ако България успее да регистрира продукта като национален в Европейския съюз, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По-ниският налог означава и по-ниска цена.

България трябва да докаже, че 25% от ракията се прави от винен дестилат, а не от житен.

10% от ракията, която в момента се предлага на българския пазар, е от винен дестилат, а останалата от житен, на която пише, че е спиртна напитка, обясни министърът. За да можем да докажем, че това е национален продукт и да искаме преференции, трябва да докажем, че 25% от ракията се прави от винен дестилат, каза Найденов.

Досега като национален продукт в ЕС бе регистриран горнооряховският суджук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ