Некачествена и скъпа храна в курортите ни

Некачествена и скъпа храна в курортите ни

Некачествена и скъпа храна в курортите ни

В зимните ни курорти се предлага храна с изтекъл срок на годност, приготвена в нехигиенични условия, показаха проверки на Агенцията по безопасността на храните. Собствениците на хотели и ресторанти, които бъдат хванати в нарушение, ще усетят строгостта на закона, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БНР.

В същото време хранителните стоки у нас са сред най-скъпите в цяла Европа, а формирането на цените е непрозрачно и се случва в сивия сектор на икономиката според интересите на задкулисни играчи, посочи депутатът от „Коалиция за България” и бивш министър на икономиката Петър Димитров.

По тази причина министър Найденов съобщи , че се подготвя наредба за контрол върху цените на хранителните продукти. „Всички потребители имат право да знаят как се формира една цена и ако това правят французи, испанци, словенци и унгарци, не виждам защо да не го прави и България”, обоснова се министърът.

Той подчерта, че правителството няма да определя цени, а ще наложи прозрачност на ценообразуването от производителя до магазина. Според Петър Димитров обаче спецотделът за контрол върху спекулирането със цените напомня на СРС за „подслушване на пазара, което заради липсата на механизми за въздействие при пазарна икономика е безсмислено." Той разкритикува правителството, че поддържа едрите бизнесмени и не обръща внимание на дребните производители и социално слабите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ