Откриха в още един продукт родно производство конско месо

Откриха в още един продукт родно производство конско месо

Саздърма със съдържание на конско месо е открита при независимия анализ в германска лаборатория на втората партида 25 проби от месни продукти, произвеждани у нас, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Проверките за установяване на нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко в месните продукти започнаха след като гръмна скандалът с разкрития за масова употреба на конско месо в различни хранителни продукти в цяла Европа.

Установено е, че в продукт саздърма е вложено 5% конско месо, което не е обявено на етикета. Името на фирмата производител на продукта не бе съобщено от агенцията за разлика от първия път, когато бяха установени две такива нарушения при две български фирми.

Инспектори към съответната Областна дирекция по безопасност на храните извършват проверка на предприятието, като цялата налична продукция от партидата се изтегля от пазара и при необходимост ще бъдат изследвани всяка от съставките вложени в продукта. От БАБХ не споменават името на компанията.

 До края на месец март, Българската агенция по безопасност на храните трябва да изпрати общо 100 проби за ДНК анализ, за установяване на нерегламентирано наличие на конско вместо телешко месо, като до момента са изпратени общо 75 проби. При първата пратка от 25 проби, беше установено нерегламентирано наличие на конско месо в 4 продукта. При вторите 25 проби е установено наличие на конско месо в един продукт, като следващата седмица се очакват резултатите и от третите 25 проби.

 Миналата седмица изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните  д-р Йордан Войнов разкри, че при първата проба фирмите „Мес - Ко"- Петрич и „Бони" в Карлово са произвеждали колбаси с конско месо. След установяването на нарушението продуктите са били изтеглени от пазара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ