Панагюрската луканка и филе „Елена” станаха защитени БГ марки в ЕС
Европейската комисия прибави към европейския регистър на защитените наименования още два български продукта - филе „Елена и Панагюрска луканка.
„Филе Елена“ e специфичен сурово-сушен деликатес от свинско филе. Произходът на наименованието идва от гр. Елена — град в Северна България, в полите на гористия Еленски Балкан. Наименованието е специфично само по себе си, защото е познато на територията на цялата страна и е придобило гражданственост, без географският регион да влияе върху качеството и характеристиките на продукта”, се посочва в решението на Комисията.
Според описанието филе „Елена” има „овално-цилиндрична сплесната продълговата форма, без определени размери”.
„Луканка Панагюрска“ е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо (което може да се заменя с прясно биволско) и прясно свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнена в естествени или изкуствени обвивки с диаметър 50 мм. Характерен е умерено-соленият вкус с изразен аромат на подправките, посочват от ЕК.
Външният вид на Панагюрската луканка се отличава с външна повърхност, покрита със сухо бяло обложение „бяла благородна плесен“, която е индикатор за правилно протекли технологични процеси на зреене и сушене.
Отвътре тя има кафяво-червен до червен цвят, който се дължи на комбинацията от говеждо (или биволско) месо и свинско месо, за разлика от розовочервения цвят на други подобни продукти.
В европейския регистър на защитените наименования досега фигурираше само един български продукт - Горнооряховският суджук.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.