Гърция спечели спор с Дания за сиренето „Фета”
„Фета” е гръцко сирене”, постанови Върховният съд на ЕС, след като установи, че Дания нарушава европейското законодателство и вече десетилетия продава бяло саламурено сирене от местни мандри под тази марка.
Решението е победа за Гърция, която от години се бори да защити най-известното си сирене, коментира Greek Travel Pages (GTP).
През 2002 г. фета-сиренето бе признато от ЕС за традиционен гръцки продукт със защитено наименование за произход, което може да се използва само за продукт, който определения географски район и отговаря на продуктови спецификации. Автентичната гръцка фета се прави от прясно или пастьоризирано овче мляко или от смес от овче и до 30 процента козе мляко.
В интервю за The Guardian Христос Апостолопулос, президент на Асоциацията на гръцката млечна индустрия, приветства решението. „Много сме доволни от решението. Най-накрая бяха чути. Членовете на нашата организация държат 95%-ен дял от общия ни износ“, посочи Апостолопулос.
Европейският съд постанови, че „като не е успяла да спре използването на обозначението „фета“ за сирене, предназначено за износ в трети страни, Дания не е изпълнила задълженията си съгласно правото на ЕС“ и така е нарушено правото на гръцките производители на справедлив доход.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.