Гръцка фета с мляко от България

Гръцка фета с мляко от България

Гръцки млекопроизводители бият тревога заради осъществяван от търговци спекулативен внос на евтино мляко от България и Македония, които по този начин подбивали местното производство, алармира в. "Етнос".

Според изданието жертви на този скандал са производители, потребители и гръцката фета.

Овчето мляко от Балканите идвало на цени от 70-75 евроцента, а това на гръцките производители вървяло по 95 евроцента за литър.

Вносното мляко се доставяло най-вече от България, чийто животновъден отрасъл е проспериращ в последните две години, отбелзява гръцкото издание

Представители на животновъдните сдружения твърдят, че мляко в Гърция се внася и от Македония, пише още вестникът.

Това е причината, поради която производители на млечни продукти в южната съседка били обърнали гръб на местните животновъди. Изнесените данни показват, че миналата година са били внесени над 43 хиляди тона прясно мляко.

Спекуланти представят за гръцко внасяното от трети страни мляко, като по този начин подлагат на риск запазената марка за гръцката фета, чието производство и търговия съгласно изискванията на Европейския съд трябва да става единствено ако млякото е придобито от местни породи, отглеждани по традиционен начин, посочва изданието.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ