Всеки българин изхвърля 86 кг храна годишно
Над 36 млн. европейски граждани не могат да си позволят качествена храна всеки втори ден. Същевременно общото разхищение на храна в ЕС през 2020 е било 127 кг на човек, сочат данни на Евростат.
По отношение на България проучването показва, че у нас се изхвърлят средно 86 кг хранителни отпадъци на човек годишно, като едва 26 кг от тях идват от домакинствата. За сметка на това страната ни е в челната тройка на страните с най-високи загуби на храна в първичното производство.
Именно намаляването на хранителните отпадъци в ЕС беше тема на първия от поредицата граждански панели, които се провеждат като продължение на Конференцията за бъдещето на Европа, съобщават от Европейската комисия.
Над 150 европейци от различни държави членки, на различна възраст и с различни интереси, се включиха в панела и представиха 23 окончателни препоръки, фокусирани около 3 основни насоки за действие: засилено сътрудничество по веригата за създаване на стойност в областта на храните, насърчаване на бизнес инициативи в областта на храните, подкрепа за промяна на потребителското поведение и нагласи.
Препоръките ще бъдат използвани от Европейската комисия при разработването на предстоящото законодателно предложение за определяне на правно уредени цели за намаляване на хранителните отпадъци в ЕС.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.